Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Klassiska sommarsmakbitar

Från 2014
Uppdaterad 11.06.2014 11:53.
Klassiska skivnyheter
Bildtext Några välklingande aptitretare för sommarfåtöljen
Bild: YLE/Håkan Wikman

Två pinfärska Sibeliusinspelningar, en finsk kör som sjunger på svenska och fyra blockflöjter. Amadeus har lyssnat på fyra intressanta skivor som kan förgylla vilken sommardag som helst. Om Sibelius’ symfonier är något man vill ha på skivtallriken ska man definitivt skaffa den nya finlandsvenska tolkningen med John Storgårds och BBC Philharmonic. Solitude är titelspåret på sopranen Hanna Kronqvists Sibeliusskiva. Blockflöjtskvartetten Bravade bevisar att blockflöjten är ett instrument som kan gör ens sommar väldigt mycket mer välstämd.

Amadeus: Klassiska sommarsmakbitar

Programmet är inte längre tillgängligt

Blockflöjt som bäst

Bravade är en blockflöjtskvartett, som är specialiserad på renässansblockflöjter. Bravades debutskiva Reflections of the Past and Present gavs ut i februari 2014. Sin verksamhet inledde kvartetten år 2004. Bravades mål är att presentera blockflöjtsmusikens breda spektrum i sin helhet, samt föra fram de möjligheter och nyanser detta fantastiska instrument erbjuder. Medlemmarna i Bravade är Pauliina Fred, Sunniva Fagerlund, Hanna Haapamäki och Hanna Kangasniemi. Bravade har konserterat i Japan, Norge och Holland, samt på många inhemska festivaler, bl.a. Saastamala Gregoriana, Musiikin aika-festivalen i Viitasaari, Kaustby kammarmusikveckor, BarokkiKuopio-festivalen, samt Musikfestspelen i Korsholm. Sommaren 2014 kan man höra Bravade på bl a Katrina kammarmusik på Åland i augusti, på Aino Ackté kammarmusikfestivalen den 26 augusti i Helsingfors och dagen därpå på sommarkonsertserien i Petäjävesi gamla kyrka.

Ny Sibeliusskiva

Sopranen Hanna Kronqvist har gett ut en skiva med titeln Solitude som innehåller en färgsprakande bukett solosånger av Jean Sibelius. Nu gäller det också att inte förväxla denna Hanna Kronqvist med vår finlandssvenska kördirigent Hanna Kronqvist, som dirigerar bl a Evivakören. Sopranen Hanna Kronqvist kommer från Kangasala och studerade och utexamnierade sig från Sibelius-Akademin i Helsingfors med operasång som huvudämne. Hon är en lyrisk sopran och vid sidan av sitt arbete med opera så gör hon också liedrecitaler. Tack vare ett stipendium senaste år kunde Hanna förverkliga sin dröm att göra en skivinspelning med solosånger av Sibelius. Det här är hennes första egna skiva och hon ackompanjeras av Ilmari Räikkönen. Skivan har 19 spår och det är intressant att notera att Hanna så här frimodigt tar sig an de rätt intrikata svenska texterna. Kronqvist gör sin Sibelius stadigt och genomtänkt, stiligt, jämnt och oforcerat men ändå med ett tydligt innehåll och med fin frasering. En av höjdarna på skivan är utan vidare sången Höstkväll,l op 38 komponerad år 1903 till text av Viktor Rydberg.

Solen går ned,
Och molnen vandra med vefullt sinne
Hän öfver skummande sjö,
Öfver susande skogars skymning.
Måsen skriar på ödsligt skär
Falken dväljes i klyftans skygd
Trött att jaga han gömt sin näbb
Vingens af skurar tyngda dun.

Solen gick ned,
Det mörknar allt mer öfver moens furor,
Mörknar om bergen,
Där ränniln suckar i ljung ock mossa . . .

Veckans Amadeus

I ett program som bär titeln Amadeus är det väl rätt naturligt att uppmärksamma Wolfgang Amadeus Mozart och hans musik. Denna veckas Amadeus är hans Pianosonat i A-dur K. 331, den tredje satsen Alla turca, Allegretto. Den sydafrikansfödda fortepianisten Kristian Bezuidenhout utkom i januari 2014 med en dubbelCD med Mozarts pianokompositioner. BBC Radio 3 skriver i en recension: “Few players coax as much depth and detail from the fortepiano as this … [Bezuidenhout’s] enviably high standard’s maintained”

Akademisk körsång

Den finska blandade kören Akateeminen laulu firade 60-årsjubileum senaste år. Med anledning av detta gav kören ut en nya skiva med titeln Ääniaaltoja (Ljudvågor) omfattande musik från östersjöområdet. Kören dirigeras av sin ordinarie dirigent Ruut Kiisk och att kören valt att inkludera två verk på svenska på skivan gör den väl värd att lyfta fram i Amadeus. Verken är Johanna Eränkös En strimma hav och Bengt Carlssons Morgon vid sundet. En sund och fräsch klang i den förhållandevis stora kören.

Mera Sibelius

I musikväktarna den 27 maj medverkade John Storgårds som telefongäst. Han berättade om sin färska inspelning av Sibelius alla symfonier med orkestern BBC Philharmonic. Han verkade uppriktigt nöjd och glad över inspelningen och konstaterade att hela processen kring inspelningen varit oerhört givande både för honom och för orkestern. Det är mycket välljud som strömmar ur högtalarna när man kör i gång den här inspelningen. Det är alltså frågan om en trippel-CD som finns i välförsedda skivaffärer och har man tillgång till itunesshoppen så kommer man undan lite billigare än i en vanlig skivbutik. Som ett litet smakprov från den här ytterst välgjorda och intressanta, kanske man kan kalla den finlandssvenska tolkningen har jag valt symfonin nummer 7. Den i C-dur opus 105. Vilket välljud Storgårds och hans orkester presenterar. I synnerhet stråkklangen och den rytmiska skärpan imponerar.

Symfonin uruppfördes den 24 mars 1924 och är skriven mitt i en oerhört produktiv period av Sibelius liv. Den uruppfördes under titeln Fantasia sinfonica och demonstrerar Sibelius nya sätt att se på den klassiska symfonins form. Sibelius var inte särdeles förtjust i det traditionella sättet att skriva verk med flere olika satser. Han planerade visst i ett skede också att revidera sin femte symfoni och göra den till en ensatsig symfoni med titeln Fantasia sinfonica I. Just den här sjunde symfonien är den enda av hans symfonier som uruppfördes utomlands. Det skedde i Stockholm och innan verket hann till Finland så uppfördes det också i Köpenhamn, Malmö och Göteborg. Symfonin fick nog ett gott mottagande men den här nya symfoniska formen och orkestreringen uppskattades nog inte riktigt till fullo av kritikerna i Sverige, Danmark och Finland.
En skivförpackning att ha med sig hela sommaren.

Amadeus den tredje juni bjöd alltså på blockflöjtskvartett, Sibelius solosånger, akademisk blandad kör och en Sibelius symfoni dem här gången. Några inhemska skivor det kan löna sig att stifta bekantskap med under sommaren.
Programvärd Håkan Wikman.

Mer om ämnet på Yle Arenan