Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Det finns gymnasier där svenskan är pop

Från 2014
Uppdaterad 02.06.2014 16:09.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Av vårens studenter var det bara 36 procent av pojkarna som valde att skriva svenskan, uppger MTV3.

Andelen flickor som skrev svenskan var betydligt större, hela 69 procent.

Skillnaderna är stora bland gymnasierna, och då är det fråga om skillnader som inte enbart förklaras med pojkars och flickors olika inriktning.

Punkalaitumen lukio i Birkaland ligger i topp när det gäller svenskan, hela 93 procent skrev svenskan. Tvåa respektive trea är Kristiinankupungin lukio och Kiimingin lukio nära Uleåborg..

Abiturienter firar bänkskuddardag
Bildtext Bänkskuddardag i Punkalaitumen lukio
Bild: Punkalaitumen lukio

Punkalaitumen lukio satsar på språk

Överlag verkar resultaten i Punkalaitumen lukio vara bra. Gymnasiet satsar på språk och har utarbetat ett eget sätt att underlätta elevernas språkinlärning.

- Vi börjar redan i nian i högstadiet med en fördjupande kurs i svenska som också innebär ett studiebesök på Åland, säger rektor för Punkalaitumen koulu, Arto Asa. Resan är också ett sätt att belöna eleverna för deras språkintresse.

"Vi har ingen protestanda"

En orsak till att gymnasieeleverna gillar svenskan ligger i att det inte finns något motstånd mot att lära sig språket. Dessutom startar de elever som läser svenska det tredje läsåret en vecka tidigare än alla andra.

- Den veckan satsar vi på intensivundervisning, säger Asa. Och alla som är med gör det helt frivilligt, både eleverna och deras lärare.

Student hösten 2014
Bildtext Student hösten 2014
Bild: Punkalaitumen lukio

Eftersom hela 93 procent skriver provet svenska i det här gymnasiet kan man lätt räkna ut att det inte finns någon större skillnad i flickors och pojkars intresse för svenskan.

- Precis så är det, säger Asa. För de flesta är det helt naturligt att också välja svenska, eftersom skolan erbjuder en palett av flera språk att välja emellan.

Minst intresserade av den frivilliga studentsvenskan är eleverna i Vieremän lukio i norra Savolax och Tervolan lukio i Lappland, där valde bara nio procent att skriva svenskan.

Läs också:
Allt färre skriver studentsvenska
Så klarade sig ditt gymnasium