Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Norra hamnen till fotbollsstadion"

Från 2014
Uppdaterad 02.06.2014 14:22.
Kennet Lindholm och Kerstin Ståhlberg måndagssnackar i studion i Ekenäs den 2 juni.

Det var ett sällsynt konstruktivt Måndagssnack den här veckan (2.6). Konservatismen fick ge sig när snackarna tog ställning till naturiststränder och långköraren Norra hamnen.

Veckans duo, som bestod av Kerstin Ståhlberg från Ingå och Kenneth Lindholm från Karis, inledde med att dissekera studentexamen och betyg.

- Jag värderar studentexamen som en fin prestation, men jag upplever att det inte är samma sak som tidigare. Det har inte lika stor betydelse.

Programmet är inte längre tillgängligt
Programmet är inte längre tillgängligt

Lindholm påpekar att gymnasiet ännu mera än tidigare är ett mellanskede. Man klarar sig inte enbar med en studentexamen, utan de tre åren ger mera betänketid. Han ser en förändring med hur det var tidigare.

- Då när jag blev färdig behövde man inga betyd. Det fanns jobb. Och jag jobbade och jobbade. I dag måste du ha en utbildning för att få jobb.

Diskussionsledaren Sundström ifrågasätter allt hyllande av studenter. Vem gratulerar nyblivna rörmokare?

- Det är sådana som behövs i framtiden, säger Lindholm.

OMG LOL

Snacket om utbildning fortsätter. Det svenska språket blir allt svagare bland gymnasieeleverna i Raseborg.

- Vad kan det bero på? Läser man för lite böcker? Ögnar man endast på webben, förundrar sig Kerstin Ståhlberg.

Kenneth Lindholm verkar inte vara lika bekymrad. Han ser saken ur ett annat perspektiv. Han lyfter upp hur språk förändras och talar om språkets evolution.

- Förr använde man ”af” och skrev på ett helt annat sätt. Jag har också svårt med svenskan ibland, trots att jag är gammal. Det blir automatiskt förfinskningar. På nätet är mycket på engelska. Språken kommer nog in i varandra.

Ståhlberg verkar en aning bekymrad över ungdomens sätt att skriva.

- När man läser på bloggar så ser man att man skriver inte ut orden utan det blir underliga förkortningar. Så ska du tolka hur det är.

Naturiststrand till Stallörsparken

Det blir troligtvis ingen naturiststrand i Hangö. Den tekniska nämnden hittar ingen plats för den. Hur är det möjligt, det finns 130 km kustremsa i Hangö. Av det är 30 km sandstränder.

- Kan man inte avskilja en liten del åt de här personerna. Det var lite roligt när man pratade om hur ”de springer omkring”. Vem annan springer omkring på stranden? Barn kanske, säger Kerstin Ståhlberg.

- Kanske de har sett någon 60-tals film från Sverige, typ Med Monica ute i skärgården. Där sprang man utan kläder på berget, kontrar Lindholm.

Efter det här kommer ett vågat förslag av Ståhlberg. Om det är skämt eller inte spelar inte så stor roll. Förslaget är oberoende vågat.

- Det skulle ju vara en bra pr-grej för Hangö stad. Annars kan vi ta dem till Stallörsparken i Ekenäs. Det är konservatism och människors ovilja att godkänna nya saker.

- Man badar ju bastu naken också. Inte är det så att man går på stranden och pekar ut folk. Där är de där ”nakupellena”, man gör inte så, säger Lindholm.

Ståhlberg bor i Ingå och hävdar att hon inte skulle bli störd på om hon såg nakna badare längs sin kvällspromenad.

- Om någon springer naken på gatorna i Ingå så blir jag lite fundersam, men inte om de har en plats.

Cykling i Sjundeå

Det är bäst att gå vidare då Kenneth Lindholm börjar prata om nakna människor på Köpmansgatan i Karis. Sjundeå kommun ska utveckla ett cykelpolitiskt program som ska bland annat främja folkhälsan.

- VR är bra när man får ta med sig sin cykel på lokaltåget. Det är många som gör det. På eftermiddagen så cyklar de sen hem. Men det är lite jobbigt att ta cykeln från Dickursby i Vanda till Karis, säger Lindholm.

Även om måndagssnackarna inte är hängivna cyklister, så tycker båda cykling är bra.

- Raseborg borde bygga en cykelväg mellan Karis och Ekenäs, säger Lindholm.

- Det behöver inte vara en asfalterad autostrada. Det räcker att man röjer upp en lite större stig, fortsätter Ståhlberg.

Redaktör Sundström instämmer att det stundvis känns skrangligt att cykla mellan Karis och Ekenäs på väg 25. Långtradarna från och till Hangö susar förbi och vindpustarna suger med stackars cyklisten.

Norra stadion

Måndagssnacket avslutas med ett farligt ämne. Norra hamnen. Många ser rött när de hör namnet. Nu kan det vara att bostadsbygget påbörjas redan nästa år, oberoende ett shoppingcentrum eller inte. Fritänkaren Kenneth Lindholm kommer med något oerhört.

- Vi slopar det här. EIF stiger ju till division 1 i fotboll. Så de bygger en fullstor fotbollsstadion för 1000 till 2000 personer. Så blir det en idrottspark. Vi har Stallörsparken, Lejonparken och när Ekenäs är en pensionärsstad så kan man döpa den till Jurassic Park, säger Lindholm och syftar på dinosauriefilmen av Steven Spielberg.