Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Paddling längs med finländska kusten

Uppdaterad 02.06.2014 11:43.
Vy från vit kajak på öppet lugnt hav.

I sommar ska Svenska Yle göra en reportageresa med kajak längs den finländska kusten, från Vederlax vid ryska gränsen till Torneå i Sverige. Lyssnare och läsare får följa med äventyret via Radio Vega och webben från och med 14 juli. Redaktör är Bertil Blom.

Det var två ivriga paddlare som besökte God morgon Österbottens studio på måndag morgon. Under fem-sex veckor i sommar ska Bertil Blom och fem andra paddlare ta sig längs hela den finländska kusten med kajak. Vasabon Henrik Ahlskog är med i den första etappen mellan Vederlax och Helsingfors.

- Vi ger dagliga uppdateringar på Svenska Yles webb. Vi vill fömedla vidare till publiken det som är idén med paddlingen, att njuta. Och visa den finländska skärgården på sommaren när den är som bäst, säger Bertil Blom.

Svenska Yle paddlar längs finländska kusten
Svenska Yle paddlar längs finländska kusten - Spela upp på Arenan

För Radio Vegas lyssnare är han känd främst som musikredaktör, men har haft paddling som sitt stora intresse de senaste tjugo åren. I sommar blir det 1400 kilometer paddling under flera veckors tid. Som mest har han paddlat åtta dagar i sträck.

Bertil Blom med träpaddel vid stranden
Bildtext Bertil Blom

- Om man ska paddla långt måste man ta det lugnt och vara försiktig i början. Det gäller att paddla så att man är i skick följande dag. Och inte tänka att "nu ska jag till Sverige", utan först ta sig runt den här kobben och följande kobbe, säger Blom.

Bertil Blom är med hela resan och har alltid ytterligare en paddlare med som följeslagare. Henrik Ahlskog, Peter Lüttge, Bertel Backholm, Stefan Jansson och Leif Lunabba är med varsin vecka. Henrik Ahlskog är en van paddlare och ser fram emot att njuta av skärgården under sin paddlingsvecka.

Vädret en utmaning

- Väderförhållandena blir den stora utmaningen. Jag ser inga problem med övernattningen i tält. Också matlagningen kommer att går bra. Maten ryms i kajaken, säger Henrik Ahlskog.

Publiken är välkommen att följa med paddlarna också ute till havs.

Henrik Ahlskog med paddel vid strand
Bildtext Henrik Ahlskog

- Vi tar gärna emot medpaddlare. Och om vi är riktigt utsvultna och nedstänkta av regn och vågor och helt utmattade så tar vi gärna hjälp av lyssnare och läsare på webben. De kanske vill erbjuda tältplats eller en varm bastu, säger Bertil Blom.

Varje dag uppdateras texter och bilder på svenska.yle.fi och nya artiklar med folk paddlarna träffar under stoppen publiceras varje vecka. Intervjuerna och rapporterna kan höras i Radio Vega i program som Radiohuset, Lördax och Naturväktarna.

Om allt går väl hägrar målet i Torneå 1400 km senare i slutet av augusti.

Läs mer på svenska.yle.fi/blavita-bandet