Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Ny ordförande för djurskyddsförening vill glömma gammalt groll

Från 2014
Helsingfors djurskyddsförening HESY i östra Baggböle.
Bildtext Nytt blod behövs inom Helsingfors djurskyddsförening (HESY), anser föreningens nya ordförande.
Bild: YLE/Christoffer Gröhn

Susanna Paavilainen som är ny ordförande för Helsingfors djurskyddsförening vill att föreningen ordnar fler evenemang och är synligare framme i offentligheten. Föreningens styrelse har ändå inte tillräckligt många medlemmar efter två avhopp.

Förra veckan ordnade Helsingfors djurskyddsförening en fortsättning av årsmötet, vars första del ordnades i slutet av april. Orsaken till att årsmötet avbröts då var att ordförandevalet drog ut på tiden och att valsedlarna tog slut. Nu kan det ändå hända att årsmötet fortsätter med en tredje del efter att två styrelsemedlemmar har hoppat av.

Styrelsen består nu av fyra medlemmar när den enligt föreningens stadgar borde bestå av sex. Dessutom finns en ordförande och två suppleanter. Varje styrelsemedlem sitter tre år, men kan avgå tidigare än så, men det bör ändå ske före slutet av februari. Men det gjorde inte Kristiina Honkavaara och Jake Lahti-Olsen. Därmed kunde deras styrelseposter inte ersättas på årsmötet förra veckan.

- Vi ska nu fundera på om vi ordnar ännu ett årsmöte eller om styrelsens två suppleanter kan användas istället, säger ordförande Susanna Paavilainen till Yle Huvudstadsregionen.

Styrelsen träffas första gången på onsdag. Kristiina Honkavaara vill inte säga varför hon avgått medan Jake Lahti-Olsen inte gått att nå. Styrelsen består nu, förutom av Paavilainen, av Anne Roine, Kristiina Ovaskainen, Heidi Leyser-Kopra och Jukka Marttila. Lena Lundell och Mari Nevalainen är suppleanter.

"Nytt blod behövs"

I fjol led föreningens styrelsearbete av att en del av medlemmarna systematiskt bojkottade styrelsemötena. Då leddes styrelsen av Hannele Luukkainen, som hade varit ordförande sedan 1986. Paavilainen vann över henne i ordförandevalet i slutet av april.

- Jag hoppas nu att styrelsen är ansvarsfull och jag önskar en öppen diskussion. Soloåkningar hör inte till, säger Paavilainen.

Vad vill du då förändra i föreningens verksamhet?

- Jag vill ha mer verksamhet. Och jag vill nu starta om från rent bord och inte hålla på med gammalt groll.

Hurdan typ av verksamhet?

- Helt vanliga evenemang och så önskar jag större synlighet. Det behövs nytt blod inom föreningen.

Föreningen hade i slutet av 2012 ett eget kapital på 4,2 miljoner euro.

Tidigare artiklar:

"Kupp" inom djurskyddsförening - kamp om miljoner
Djurskyddsaktiv: HESY borde göra mer
Djurskyddsförening sägs ha ont om pengar - gjorde miljonvinst