Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

U-26: ubåten som var försvunnen i ett århundrade

Från 2014
Uppdaterad 03.06.2014 11:04.
Min Morgon: Min morgon: Ubåten U-26 var försvunnen i över hundra år - Spela upp på Arenan

Den tyska ubåten SM U-26 försvann spårlöst i Finska viken i augusti 1915. Nu, nästan hundra år senare, har det finska dykarteamet Badewanne hittat vraket.

Att hitta ett vrak som ubåten SM U-26 kräver en hel del fördjupning i arkivmaterial och historieböcker. Framförallt kräver det massor med tur. Det var också först under den andra dykarresan som dykargruppen Badewanne kunde till hundra procent bekräfta att det rörde sig om U-26.

Ubåten blev känd genom att den sänkte det första ryska skeppet i Första Världskriget, 11 oktober 1914 i Finska viken. Skeppet, pansarkryssaren Pallada, och 600 sjömän vilar också i närheten där U-26 hittades och som också Badewanne upptäckte. U-26 hann också sänka några andra skepp innan den försvann spårlöst i augusti 1915. Idag vet man tack vare forskningsdykarnas arbete att U-26 åkte på en mina. 30 man följde med i djupet.

– Jag har väntat i 20 år på att hitta ubåten. Det var en spännande känsla att få vara den första som hittar och dokumenterar vraket, berättar forskaren och dykaren Immi Wallin.

Syftet med fyndet är inte att bärga eller att gå och rota i vraket. Forskargruppen vill förmedla det historiska fyndet till allmänheten och att videomaterialet utnyttjas i dokumentärer. Vraket är också ett kulturarv och en gravplats som inte får skändas.

– Det är tyvärr ett problem att vissa inte respekterar det här, fortsätter Wallin.

U-26 lär dock få vila i frid. Vraket ligger nämligen mitt i en livligt trafikerad farled och det kräver ett intensivt samarbete med myndigheterna för att kunna nå dit.

Intervjun sändes i Min Morgon 2.6.2014. Programledare: Mårten Svartström & Bettina Sågbom.

Mer om ämnet på Yle Arenan