Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Tusentals vill bevara Auroras psykjour

Från 2014
Namninsamling för bevarandet av Aurora sjukhus psykiatriska jour
Bildtext Adressen har på kort tid samlat tusentals namn

Planerna på att stänga Aurora sjukhus psykiatriska jour väcker bestörtning. På två dagar har nästan 8000 personer skrivit under en adress mot stängningen.

Redan på hösten är det tänkt att Aurora sjukhus psykiatriska jour ska stängas. Stängningen är ett led i stadens strategi att centralisera all jourverksamhet. I framtiden får man söka sig till Haartmanska sjukhusets jour och senare till den nya jouren på Malms sjukhus.

Många är oroade

Aurora sjukhus jour är specialiserad på patienter med psykiska problem och personalen är kunnig i att ta emot personer med akuta psykiska problem. Därför är det många som nu är oroliga då Helsingfors tänker flytta över psykjouren till alldeles vanliga jour mottagningar.

I motiveringarna till adressen står att Aurora sjukhus psykiatriska jour varit en livräddare för psykiatriska patienter som ofta förbises av den övriga sjukvården.

”Jouren på Aurora är det enda stället där man alltid har tagit emot mig och där man alltid har tagit mig på allvar. Jag tror att mitt liv har räddats många gånger där” skriver en av de som undertecknat adressen.

Ett led i stadens rusmedelsstrategi

Förflyttningen av jouren från Aurora godkändes av Helsingfors social- och hälsovårdsnämnd som ett led i stadens nya rusmedelsstrategi som träder i kraft 2015.

-Det är inte ändamålsenligt att en fristående jourmottagning behandlar akuta problem säger Hannu Juvonen avdelningschef på Social- och hälsovårdsverket. Har man akuta problem ska man kunna vända sig till närmsta jour.