Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Pinkymos och stekt strömming

Från 2014
Uppdaterad 03.06.2014 11:33.
Östnyländska nyheter: Elever i 4H´s matskola - Spela upp på Arenan

- Mamma sa att något läger måste jag välja, berättar Frida Läckström. Helst hade jag gått på ponnyläger men det blev nu det här, fortsätter hon medan hon äter av spelt- och bovetegröten som tillretts under tisdagsmorgonen.

Pinkymos

- Igår gjorde vi pinkymos, dvs vi blandade med lite spad från rödbetorna så potatismoset blev ljusrött, berättar Britt Björkqvist, en av handledarna på matskolan. Det är mest frågan om mat och lek på det här lägret, fortstätter hon. På onsdag ska vi bjuda föräldrarna på middag så det blir nog en ganska lång dag.

Matskolan består av 22 barn i åldern 7 till 12 år. På torsdag åker alla i väg till Mosa gård i Virvik på exkursion. Mellan varven vankas det motion ute i parken intill eller så ute på gården.

Morgonmål på 4H´s matskola
Bildtext Frida Läckström gillar matlagning
Bild: Yle / Mathias Gustafsson

Knackkorvsigelkott

- Jag brukar nog ganska ofta laga mat hemma, berättar Frida. Som förrätt potatismos och korv, till efterrätt lagar jag chokobollar. Ibland ordnar jag en tävling, förklarar hon. Jag gör en igelkott av moset och sticker korvarna i den så det blir taggar. Sen sätter jag ärtor i bruk och så får folk gissa hur många ärtor det är och vinnaren får igelkotten, berättar Frida Läckström.

Morgonmål på matskolan
Bildtext Sebastian Leskinen-Sundqvist gillar att grilla biff
Bild: Yle / Mathias Gustafsson

Ung kock gillar revbensspjäll

Sebastian Leskinen-Sundqvist fick idén att komma till matskolan då ha läste en lapp om det hela i skolan.

- Jag lagar mat ganska ofta, berättar han. Jag grillar biff, steker plättar och bakar bullar, förklarar han. Men min favoriträtt är revbensspjäll, säger han.