Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Det omöjliga bastubygget fungerar på papper

Från 2014
Uppdaterad 11.06.2014 11:41.
Motorsåg och skyddshjälm.

Bastuugnen är införskaffad. Stockarna ligger i en hög. Nu gäller det bygga och få eld i bastun. Förnuftet säger att det behövs mer än 300 minuter, men på papperet är allt möjligt.

Utgångsläget är klart och enkelt. Den 18 juni klockan halv sju börjar vår Bastukväll på Strömsö och det är än maratonsändning på tv och webben. Det ska handla om bastu så varför då inte bygga en? Vi har hela kvällen på oss och kan göra det från början till slut. Eller?

Skeptikerna är rätt många och bland tvivlarna finns både byggproffs och erfarna amatörer. Och det är mycket som kan gå snett. Men planen är är nästan klar och vår byggnadsarkitekt Johan Ångerman filar ännu på detaljerna. På papperet håller tidtabellen, i skisserna finns produktionsflödet och lösningar på en lång rad problem. Men lika uppenbart är det att mycket kan gå snett. Det finns små och stora risker i alla skeden.

Strömsöborna betraktar trästockar som svävar över hustaket.
Bildtext Strömsöborna betraktar trästockar som svävar över hustaket.

Allting har sin tid. Och plats.

Barkningen, sågningen, tillverkningen av fönster, dörr och allt annat som behövs, ha fått sina platser utmärkta och stockarnas väg från högen till sin specifika plats i bygget är utstakad. Det blir trångt på liderbacken och det är bara en handfull byggare som ryms med, byggare med varierande erfarenhet av bastubyggen. En del har byggt förut, andra tror sig kunna var till nytta för att de till exempel kan bära saker. När kvällen kommer ska alla veta vad de gör, i vilken ordning, när de gör det och hur mycket tid de har på sig att slutföra de olika momenten.

Allt bygger på samlade erfarenheter, uppskattningar och rena gissningar. Just nu gäller det att testa olika byggmoment för att slippa gissa alltför mycket.

Bastuns olika byggskeden testas med några stockar.
Bildtext Bastuns olika byggskeden testas med några stockar.

Stockarna landade på Strömsö i slutet av maj och Johan Ångerman och Jim Björni har redan hunnit vrida och vända på den bra många gånger. Planerna för bygget lever och utvecklas i takt med att byggarna slås av nya insikter, farhågor och (förhoppningsvis) snilleblixtar.

Och på planen på papperet då. Ja, så här såg några av skisserna ut i mitten av maj.

Vad tror du om förutsättningarna för att det här ska lyckas? Kommentera gärna!

Läs också:
Bastumaraton på Strömsö
Sex timmar bastu med Elin och Mårten
och
Din bästa bastubild