Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tiotusen besökare väntas till missionsfest i Vasa

Uppdaterad 03.06.2014 12:44.
Frivilliga Sven Lindholm och kyrkoherde Tor-Erik Store inför missionsfesten i Vasa i juni 2014
Bildtext Sven Lindholm och Tor-Erik Store

Tiotusen besökare väntas till Finska missionssällskapets tvåspråkiga missionsfest i Vasa på veckoslutet. Kyrkoherde Tor-Erik Store säger att Vasa kommer att få en ännu mer internationell prägel under några dagar. Sven Lindholm är en av de sjuhundra frivilliga som ställer upp.

Finlands största årligen återkommande kyrkliga evenemang för internationellt arbete kommer till Vasa på veckoslutet. Förberedelserna har pågått i tre års tid och nu börjar allt vara under kontroll.

10.000 besökare väntas till missionsfesten i Vasa
10.000 besökare väntas till missionsfesten i Vasa - Spela upp på Arenan

- Det har gått överraskande bra. Nu har vi frivilliga till alla poster. Det finns flera hundra frivilliga som ställer upp med bespisning, inkvartering, dekorationer mm, säger kyrkoherde Tor-Erik Store.

Totalt sjutton olika arbetsgrupper har jobbat inför festen. Den största av dem är bespisningen. där församlingarna fått hjälp av Vasa stad.

Massajer på besök

Besökarna kommer från ett tiotal olika länder. Bland dem kan nämnas massajerna från Maragoro i Tanzania, där Vasaförsamlingarna har sina vänförsamlingar. Massajkören Loruvani uppträder både torsdag och fredag. Och massajbiskop Jacob Moreto är en av huvudtalarna på missionsfesten.

Temat för festen är Vägar till vattnet, vilket också syns i de dekorationer som snart byggs upp i Hansa-campus i Vasa vuxeninstitut och i Vasa ishall, där de flesta tillställningarna hålls. Sven Lindholm för dit en ådrad gammal eka och över trehundra ormbunkar och vita krysantemer har beställts. En oas byggs på scenen.

På programmet står mycket musik och möten för alla åldrar. De funktionshindrades situation i u-länderna lyfts fram speciellt i olika programpunkter. På svenskt håll räknar man med ungefär tusen besökare.

Länk till missionsfestens webbsida.