Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Tisdagssnackarna: likställ inte fest med alkohol

Från 2014
Uppdaterad 03.06.2014 21:45.
Charlotte Vainio och Fritjof Sahlström

Är man hemsk om man inte ger sina barn lov att festa på skolavslutningen? Och varför får gymnasierna så mycket uppmärksamhet, medan yrkesinstituten glöms bort? Bland annat detta diskuterade våra tisdagssnackare Fritjof Sahlström, docent i pedagogik, och Charlotte Vainio, doktorand i historia.

I lördags firades skolavslutning runt om i landet, och igen har föräldrar till tonåriga barn fått ställa sig frågan: vågar vi släppa iväg barnen på fest? Och hur ska man förhålla sig till alkoholen, som ofta rör sig på festerna?

- Det viktigaste är att vara ett exempel nu, hur man själv är där hemma och förhåller sig till sprit och festande i vardagen, säger Sahlström.

Vainio håller med

- Istället för att smyga och gömma alkoholen för barnen borde man ge dem en sund inställning till att säga nej till saker de inte vill vara med på. Vågar de vara sig själva, säga nej och stå för vem de är så vågar man också släppa ut dem, säger Vainio.

Sahlström påminner om att vara försiktig med att jämföra den egna ungdomstiden med dagens ungdom. Som förälder måste man kunna skilja på sina egna erfarenheter och hur det faktiskt är för de unga idag, menar Sahlström. Som exempel nämner Sahlström att alkoholkonsumtionen bland unga hela tiden minskar. Vainio har sett liknande.

- Ett av de fundamentala problemen är att man likställer fest med att dricka alkohol. Det tror jag håller på att förändras. Jag var konstig när jag som tonåring inte drack, så verkar det inte längre vara, säger Vainio.

Hör hela tisdagssnacket intill.

RÄTTELSE: Fritjof Sahlström kallades felaktigt Sahlgren i artikeln.