Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Trött på byråkratin, inte på Billnäs

Från 2014
Uppdaterad 04.06.2014 18:03.
Brukspatron Olli Muurainen i Billnäs
Bildtext Brukspatron Olli Muurainen i Billnäs

Enligt brukspatron Olli Muurainen förhindrar långsam planläggning från stadens sida och orealiserade markköp med Fiskars-bolaget hans fortsatta verksamhet i Billnäs.

Inkvarterings- evanemangs- och restaurangverksamheten upphör i höst och ligger nere på obestämd tid efter 5 år av renovering. Personalen är anställd fram till den sista oktober.

- Det måste finnas förutsättningar att utveckla bruksmiljön i Billnäs. Om vi ska kunna fortsätta så måste alla parter vara på samma våglängd inom planläggning och markfrågor, säger Muurainen som inte vill se sitt beslut som en protestaktion. Däremot känner han sig nödd och tvungen att se över var han satsar sin arbetstid och sina pengar.

Estetik och historia

Vid presskonferensen i Billnäs i tisdags var det en trött och uppgiven brukspatron som mötte pressen. Han drar sig till minnes hur allting började, hur han fick erbjudandet att göra nånting av den gamla, förfallna bruksmiljön.

- Det var inte så mycket en fråga om pengar. Om jag inte hade haft mitt starka estetiska intresse för miljöer, konst och arkitektur hade jag aldrig gett mig in på det här.
Mitt mål var att bevara den historiska miljön men också att skapa en fungerande verksamhet som generar liv och pengar. Idag kan jag konstatera att ingenting duger, hur jag än gör tycks det bli fel, säger Olli Muurainen som har märkt att det är många andra som också "äger" bruket, det finns många åsikter om hur Billnäs ska se ut idag.

Han frågar sig varför varje sak ska ta så lång tid. Den arbetsdryga byråkratin gör att han nu väljer att satsa sin tid och sina resurser på annat. För tillfället är Singapore ett mer attraktivt objekt för hans firma Management Events, där hälsas man välkommen.

- Jag vill hellre jobba i en omgivning där det vi gör får ett positivt mottagande. Nu har vi mött alltför många utmaningar. Att lämna Billnäs är ändå inget alternativ för mig. Bruk är ingeting man säljer eller köper, man bevarar dem för nästa generation, säger Olli Muurainen. Han menar ändå att man från stadens sida kunde ha jämnat vägen för honom, om viljan hade funnits.

Bollen hos Raseborg?

Stadsdirektör Mårten Johansson förstår Olli Muurainens frustration.

- Processen har tagit lång tid. Det är mycket vi inte har kunnat påverka även om vi hade velat. Marktvisten med Fiskars har varit en sten i skon när det gäller att komma vidare med planläggningen.

Stadens målsättning är att få planläggningen för Billnäs klar i höst. Det handlar om ett samarbete med olika parter och markägare.
Johansson säger att man kanske kunde ha varit snabbare i vändningarna men att det fanns utmaningar längs med vägen.

- Myndigheterna har krävt mycket mer detaljerade skisser. Verksamheten i byn har ställt till med ganska mycket besvärliga diskussioner kring det gemensamma bygget.
Vi har lagt ner långt över tusen timmar på att behandla besvären kring försäljningen av bruksbostäderna. 11 eller samtliga besvär har förkastats av förvaltningsdomstolen och 3 har gått vidare till högsta förvaltningsdomstolen.

Utmaningarna har ändå inte hindrat bruksbostäderna från att utvecklas.

- Idag är 94 procent av dem uthyrda, det har aldrig varit så bra, menar Johansson som inte har fått några signaler från Olli Muurainen om att denne skulle vilja ge upp sina visioner, han har bara lagt dem på is.

3.6.2014 Muurainen stänger Billnäs
3.6.2014 Muurainen och staden ser helt olika på trädfällningen