Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Strauss på Sibelius i Korpo

Från 2014
Uppdaterad 18.06.2014 12:14.
Sibelius i Korpos konstnärlige ledare Folke Gräsbeck och verksamhetsledare Petri Kirkkomäki
Bildtext Folke Gräsbeck är konstnärlig ledare och Petri Kirkkomäki verksamhetsledare för Sibelius i Korpo.
Bild: Yle/Nicke Packalén

Årets Sibelius i Korpo-festival bjuder på musik av den tyske kompositören Richard Strauss. Festivalen arrangeras den 18-20 juli.

Förutom Strauss uppförs naturligtvis också musik av Sibelius själv.

Temat för årets festival "Sibelius & Strauss" har valts eftersom det i år har förflutit 150 år sedan Strauss föddes.

- Vi har haft olika teman för Sibeliusfestivalerna med komponister som betydde mycket för Sibelius, förklarar festivalens konstnärlige ledare Folke Gräsbeck.

Årets temakompositör Richard Strauss var praktiskt taget jämngammal med Sibelius, men som kompositörer var de mycket olika varandra. Sibelius uppskattade Strauss mycket som kollega och de hade också en hel del professionell kontakt.

- Bland annat dirigerade Strauss uruppförandet av den slutliga versionen av Sibelius violinkonsert i Tyskland 1905, berättar Gräsbeck.

Bland artisterna på årets festival märks sopranen Johanna Rusanen-Kartano, tenoren Dan Karlström, den franske violinvirtuosen Olivier Pons, hans cellistfru Helen Lindén, kammarorkestern Wegelius Kammarstråkar samt Folke Gräsbeck på piano.

Nästa år firas Sibelius 150-årsjubileum, vilket naturligtvis kommer att uppmärksammas även i Korpo med lite mera pompa och ståt än under normala år.

- Det här är en händelse som kommer att avfiras globalt. Bland annat har man skickat ut information om detta jubileum till 980 symfoniorkestrar runt världen, med en uppmaning att spela Sibelius musik, berättar verksamhetsledaren Petri Kirkkomäki.