Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Självbetjäning vid Tenala bibliotek

Från 2014
Uppdaterad 04.06.2014 09:21.
Tenala filialbibliotek i Raseborg
Bildtext Biblioteket finns i dag i Höjdens skola
Bild: Yle/Monica Slotte

Tenala filialbibliotek flyttar in i nya utrymmen nästa år och kommer då att introducera en låneautomat.
Det innebär större tillgänglighet för bibliotekskunderna. Raseborgs kulturnämnd godkände på tisdagen införskaffandet av låneautomaten.

Ett nytt daghem planeras invid Höjdens skola i Tenala och filialbiblioteket får utrymmen i det nya huset.
Enligt Heidi Enberg, bibliotekschef i Raseborg, vore det ändamålsenligt att redan från början planera de tekniska lösningarna rätt.

Heidi Enberg i Tenala filialbibliotek
Bildtext Heidi Enberg
Bild: Yle/Monica Slotte

- Det är möjligt att dra el- och datakablar och ta i beaktande var vi vill ha vår låneautomat.

Om man från början räknar med belysning med rörelse- och dagsljussensorer och elektriska lås är det enklare att på sikt också satsa på ett mer öppet bibliotek där alla besökare kan använda biblioteket utanför vanlig öppettid.

- Till en början är det enbart skolans och daghemmets personal, med sina elev- och barngrupper, som kan använda biblioteket då det passar dem bäst.

Provkanin i Raseborg

Om försöket med en låneautomat i Tenala visar sig lyckat kan samma modell användas då ett nytt skolcentrum med biblioteksutrymmen byggs i Svartå.
Det är inte omöjligt att också andra orter och filialer kommer ifråga, säger Enberg.

Programmet är inte längre tillgängligt
Radio Vega Västnyland: Muurainen, paus i Billnäs - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

- En sån här modell fungerar bäst vid en filial på en mindre ort. Vi måste också ta i beaktande hur bibliotekets omgivning ser ut. Karis kan vara för livligt. Å andra sidan är bibliotekets registreringskrav och övervakningsmetoder isåfall nästan mer tillförlitliga än under vanlig öppettid då det finns personal på plats.

En låneautomat medför inte att personal sägs upp. Däremot hoppas man att den anställda får mera tid över för andra praktiska uppgifter i biblioteket under arbetstiden. Kulturnämnden betonar, att en låneautomat inte får förutsättningarna till personlig service åt äldre och handikappade.

Byggstarten i Tenala sker i september i år och byggandet beräknas ta 10 månader. Flytten till de nya utrymmena är möjlig under nästa sommar.
Kostnaderna för en låneautomat med installation och användarutbildning uppgår till 4000 euro.