Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nu eller aldrig för rytmiska landslaget

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 13:15.

En vecka i månaden sköter flickorna i det rytmiska landslaget sin skolgång på distans. Med 30 träningstimmar i veckan är det svårt att få in tillräckligt med vila i vardagen, då även skola och läxor ska skötas. Nu görs allt för att OS-drömmen ska kunna gå i uppfyllelse.

- Jag tycker synd om mina idrottare som hela tiden är antingen i skolan eller på träning, säger landslagstränaren Laura Ahonen. I grenar där eliten utgörs av vuxna idrottare är det på ett annat sätt möjligt att få in en tupplur mellan förmiddags- och eftermiddagspasset.

Förutom arrangemanget med en ”vilovecka” i månaden på Kisakallio idrottsinstitut i Lojo, har gymnasterna idag stöd av en fysioterapeut, mental tränare och näringsterapeut. Allt för att på lång sikt nå det stora målet, OS.

Rytmisk gymnastik kom med på OS-programmet år 1984 och sedan 1996 har man tävlat både individuellt och i trupp. Tre gånger har Finland haft en individuell gymnast i OS, men aldrig en trupp. Då dagens landslag uppnått bättre resultat internationellt än alla tidigare trupper, känns drömmen om att bli en av de tolv nationer som får delta i Rio 2016 mer realistisk än nånsin tidigare.

- Folk har börjat förvänta sig att vi tar oss till final i världscuptävlingarna och det samma gäller EM i medlet av juni, berättar Laura Ahonen. För att gå till final i EM måste vi lyckas perfekt i bägge programmen, och kanske ha lite tur också.

Årets EM går i Azerbajdzjan 9-15.6. Den första möjligheten att knipa en OS-plats är i VM i Tyskland hösten 2015.

I Sportmagasinet möter vi även 400-kilos-mannen Fredrik Smulter och triathlonsystrarna Erika och Henrika Parviainen.