Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Pekka Poutanen: Husen som ingen vill köpa

Från 2014
Pekka Poutanen
Bild: Elias Poutanen

Min vän har försökt sälja sitt gedigna hus i Kyrkslätt i snart två års tid. I början var priset 450.000 euro. Det enda seriösa offert han fått är en aning under 300.000 euro.

I vår by finns flera likadana hus, som funnits långa tider på mäklarnas försäljningslistor. Här tycks det vara vanligt att äldre par med egnahemshus flyttar till höghus för att slippa snöarbeten och andra mödor. Om jag förstått rätt har höghuslägenheterna tills vidare sålt tämligen bra i centrum medan det gamla egnahemshuset står osålt. Det är dyrt för en pensionär att bo långa tider i en tvåbostädersfälla.

Nyligen läste jag i tidningarna att på vissa ställen i norra och östra Finland håller småhusen på att förlora sitt värde totalt. Tillräckligt förmögna köpare saknas praktiskt taget helt och hållet. Under ett besök i en sydtavastländsk kommun fick jag höra att där det bor ca 5000 invånare är närmare 50 normala välutrustade hus till salu. Praktiskt taget inga av dessa går åt.

Våra bankdirektörer upplyser konsumenterna om att vi inte har en bostadsbubbla och en sådan syns inte heller i framtiden. Enligt tidningsnotiser har bostadspriserna i allmänhet sjunkit en aning i landet, men någon radikal prissänkning har väl inte skett. Det är dock en radikal förändring om det börjar bli nästan omöjligt att på många håll sälja egnahemshus.

Tänk på skilsmässopar, dödsbon eller familjer, som är tvungna att flytta till en annan ort och sälja sitt gamla hus. Inför tvång måste säljaren nöja sig med köparens offert, som är betydligt lägre än man trott. I sådana här fall går det sällan att vänta på bättre tider. Med lite bondförnuft kan man förstå att när dylika fall hela tiden ökar pressar det priserna ytterligare neråt.

Den största delen av finländarnas nationella egendom ligger i familjernas bostäder. Andelen ägobostäder här hos oss är internationellt sätt stor. Bostaden är ofta resultat av parets livslånga sparande och det är frågan om en känslomässigt viktig sak - särskilt när det gäller egnahemshus. För många företagare står det egna huset som pant för firmans lån.

Kanske vi inte har en allmän bostadsbubbla i Finland, men inom marknaden för egnahemshus har det under de senaste åren skett en radikal förändring. Det egna huset är egendom som inte kan realiseras på samma sätt som tidigare och det kan göra livssituationen svår för många hushåll. Ingenting tyder på det skulle ske en förbättring i en nära framtid. I mina ögon blir utförsbacken bara brantare.

Inom huvudstadsregionen syns förändringen inom egnahemshusmarknaden tydligt i kranskommunerna t.ex. i Kyrkslätt, Nurmijärvi och Vichtis. Inflyttningen till dessa kommuner var mycket stark i början av 2000-talet då en lycklig familj valde att flytta till ett stort egnahemshus nära naturen. Det är alldels tydligt att dagens unga lyckliga familj hellre väljer staden nära kulturen, andra människor och mångsidig service, som man kan nå behändigt utan två bilar. När inflyttningen sinat har kranskommunerna hamnat i en svår ekonomisk situation med personaluppsägningar och permitteringar.

Poutapekkas blogg