Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Utfärdsveckorna hjälper dig att kliva in i Åbolands vackra skärgård"

Från 2014
Uppdaterad 04.06.2014 12:31.
nagu gästhamn
Bildtext Nagu gästhamn är en platserna du kan besöka under utfärdsveckorna.
Bild: Yle/Peter Karlberg

Skärgårdshavets utfärdsveckor är en bra möjlighet för den som sommartid vill upptäcka och ta del av Åbolands skärgård. Tanken med arrangemanget är också att alla som inte har egen båt nu får möjlighet att besöka nationalparken.

Radio Vega Åboland: Skärgårdshavets utfärdsvecka

Programmet är inte längre tillgängligt

Skärgårdshavets första utfärdsvecka ordnas 1–8.6.2014 och den andra 23–31.8.2014 och utfärdsveckorna är ett samarbetsprojekt, där Forststyrelsen, Skärgårdshavets biosfärområde, Pargas stad och Kimitoöns kommun samt företagare i området, deltar.

- Det här samarbetet mellan myndigheter och lokala företagare är väldigt värdefullt, säger Forststyrelsens Annastina Sarlin och fortsätter:

annastina sarlin
Bildtext Annastina Sarlin är en av dem som är med och arrangerar Skärgårdshavets utfärdsveckor.
Bild: Yle/Peter Karlberg

- Syftet med de här utfärdsveckorna är visa vårt enorma och fina område för både invånare, sommargäster och turister och det här är ett enkelt sätt att ta del av naturen.

- Man behöver inte fundera så mycket själv utan man bara plockar ut ett program som passar en själv. Sedan är man ute 3-4 timmar och får med sig en massa fina upplevelser hem.

Exempel på aktiviteter som ordnas är att bland annat att paddla i Skärgårdshavets ölabyrinter eller delta i en guidad båttur till fåröarna i nationalparken. Du kan både göra utfärder i egen regi eller delta i guidade utfärder. Utfärderna ordnas med motorbåt, kanot, segelbåt eller cykel. De guidade utfärderna leds av lokala företagare som känner till kulturen och naturen i skärgården.

Med de avgiftsfria förbindelsebåtarna kan du åka från ö till ö under loppet av flera dagar eller så kan man hyra en cykel eller en kajak.

Du kan också delta i en fotograferingskurs eller njuta av skärgårdens läckerheter.

Här hittar du allt om Skärgårdshavets utfärdsveckor.