Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Nu är det klart: Kulturfonden stöder Guggenheim

Från 2014
Uppdaterad 29.11.2016 15:25.
Programmet är inte längre tillgängligt

Svenska Kulturfonden beslöt på onsdagen om ett bidrag på 350 000 euro för den internationella arkitekttävlingen om ett Guggenheimmuseum i Helsingfors.

- Det här är vårt sätt att bidra långsiktigt till Finlands framtid inom Kulturfondens verksamhetsområde i enlighet med våra donationsurkunder, säger styrelseordförande Björn Teir i ett pressmeddelande. De villkor vi ställde för ett bidrag har uppfyllts. Arkitekttävlingen har fått annan stiftelsefinansiering, den arrangeras av en finländsk juridisk person och tävlingen förverkligas.

Kulturfonden hade tidigare beslutat om att eventuellt stöda tävlingen med 500 000 euro. Direktör Leif Jakobsson säger att det inte är något märkligt med att beloppet nu har sjunkit.

- 500 000 euro var ett maxbelopp. Den summa som vi nu anser oss kunna stöda med motsvarar andra samfunds stöd till tävlingen. Det är ett så kallat matchande bidrag.

Hur ser ni på debatten om Kulturfondens roll i den här frågan?

- Det är bra att Svenskfinland engagerar sig i Kulturfondens verksamhet. Det är många som har tyckt att det här är ett viktigt och bra stöd, och så finns det dom som anser att det är mindre lyckat. Så är det väldigt ofta. Man har olika åsikter och det ska man få ha.

Har ni något speciellt att säga till dem som har ifrågasatt ert engagemang?

- Vad kan man hälsa åt såna som har ifrågasatt det...Nu har styrelsen bestämt sig för att man ska satsa på det här och det har de sin fulla rätt att göra, eftersom de gör det helt i enlighet med fondens uppdrag och stadgar. Det finns inget oklart i den frågan.

Kulturfonden deltar inte i kostnader för byggandet eller driften av museet.

Guggenheimstiftelsen lanserade tidigare på onsdagen arkitekttävlingen, som antas kosta cirka 2,2 miljoner euro.

De övriga som betalar för tävlingen är Understödsstiftelsen för Guggenheim Helsingfors, föreningen Guggenheim till Helsingfors, Louise och Göran Ehrnrooths stiftelse, BMW Group och privatpersoner som vill förbli anonyma.

Läs också:

Guggenheim: Vi förstår att Kulturfonden behöver mer tid
Kulturfonden bordlade Guggenheimbidrag
Beslut om Guggenheim väcker intern kritik