Hoppa till huvudinnehåll

Vega

När orken tryter

Från 2014
Uppdaterad 12.06.2014 13:45.
Många finländare upplever att ekorrhjulet går allt för snabbt i dag. Stressen har blivit en vanlig folksjukdom. Bild/ YLE/Juha-Pekka Inkinen

- Idag ska vi orka så mycket! Och det är inte bara jobbet som kräver sitt, utan du borde också hinna med familjen, egna hobbyn och andra aktiviteter, säger psykolog Sture Enberg i Vasa. Enligt honom är det summan av denhär ekvationen som gör att orken tryter för allt fler i dagens arbetsliv.

Enligt Enberg kräver dagens yrkesliv väldigt mycket. Man skall profilera sig, ha vassa armbågar och man skall ständigt ta sig framåt. Samtidigt som vi blir allt mer medvetna om att vi som individer inte har någon chans att påverka den allmänna trenden med globalisering och snabba förflyttningar av företag till länder där det finns billigare arbetskraft. Då spelar det ingen roll hur duktig du är, du får gå i alla fall.

- Allt dethär känns som en piska som kommer uppifrån, säger Enberg. Som manar fram ökad hastighet inom alla arbetsområden och som ofta innebär att du tar över allt fler uppgifter och rentav jobb. Många gånger sker förändringen smygande och det kan vara svårt att själv upptäcka att den totala arbetsinsatsen för en individ ständigt ökar. Här efterlyser Enberg en större lyhördhet från chefer på alla nivåer att i tid märka att någon inte längre mäktar med. Vad händer med de som inte klarar av att hänga med i det uppskruvade arbetstempot?

Drabbar allt yngre

- Dehär människorna faller lätt undan och ser det som ett stort personligt misslyckande. Det speciellt tråkiga, som Sture Enberg märkt i sitt jobb, är att unga människor ibland rent ut sagt missbrukas när de kommer ut på arbetsmarknaden. De är givetvis ivriga att visa upp sig från sin bästa sida, och får ofta höra att bara du gör lite till så får du någonting bättre sen. Det finns en uppenbar fara i dethär. Att redan i unga år slås ut från arbetsmarknaden påverkar ju hela det fortsatta livet negativt.

Undersökningar visar att var tredje trettioåring någon gång tänkt på förtidspension, och vi vet att de mentala problemen och depressionerna är de centrala orsakerna till att folk tar ut invaliditetspension. Det är frågan om en folksjukdom som vi måste tackla på något sätt, menar Enberg.

Podcasten på Pia & Peter " Stressa lagom" kan du höra här