Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Pargas planeras på nytt

Uppdaterad 04.06.2014 20:44.
Programmet är inte längre tillgängligt

Ingen vet ännu hur galna och innovativa idéer det kommer för Pargas centrum, men under två dagar arbetar unga arkitekter just nu med att planera om Pargas.

I projektet "Ett nytt Pargas!" ska sex områden i centrum av staden planeras om. Det är området kring segelrondellen, Nordea-Axo-kvarteret, gästhamnen, Brankis och torget, Lillholmen samt Kalkberget efter gruvdriften.

– Arkitekterna har delvis fått tips av Pargasborna om vad vi kunde göra med områdena och vi önskar att folk på onsdag och torsdag kommer till gågatan Köpmansgatan och träffar oss. Men i slutändan har arkitekterna fria händer att fantisera fram nya lösningar, säger arkitekten Emma Johansson.

Arkitekternas förnyelseidéer presenteras på fredag. Och det är just nya förslag på stadsplaneringen som Pargas planläggningschef Heidi Saaristo-Levin hoppas på.

Emma Johansson, Ett nytt Pargas-projektet, 4.6.2014
Bildtext Emma Johansson önskar att många kommer och träffar henne och de andra arkitekterna.

Stadsplanering är visserligen en långsam process, så fastän idéerna verkar bra och genomförbara blir inget nytt byggt ännu på ett tag.

Men i Tammerfors, där de unga arkitekterna tidigare höll en arkitekturverkstad, invigs ett nytt hotell redan nästa månad. Och i Jyväskylä har man börjat fundera på nya lösningar för salutorget, enligt de idéer som i maj kläcktes där.

Samtidigt filmas processen och förslagen av Yle, som i slutet av året visar dem på Yle Teema i programserien "Kaupunki uusiksi".

Arkitekterna från kollektivet Uusi Kaupunki håller på fredag också en planeringsklinik som är öppen för alla intresserade. Där får man råd av arkitekterna och kan utveckla sina egna byggprojekt.