Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

”Vi hjälper brottsoffer”

Från 2014
Uppdaterad 06.06.2014 11:36.
Programmet är inte längre tillgängligt
Närbild: Närbild - Brottsofferjouren finns där för dig - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Vare sig du är brottsoffer, vittne eller anhörig till ett brottsoffer kan du få hjälp av brottsofferjouren.

Det är jätte viktigt att också brottsoffer får hjälp och stöd berättar Janiina Mieronkoski som är verksamhetshandledare för Brottsofferjourens serviceställen i Borgånejden och västra Nyland.

- Att utsättas för ett brott är en traumatisk upplevelse och då finns vi där för att hjälpa till.

Aaron på väg till polisstationen,
Bildtext Aron och hans mamma på väg till polishuset för att göra anmälan om att hans cykel är stulen
Bild: Yle/Berislav Jurisic

Det är fortfarande få som vet vad de har för möjligheter att få för hjälp när de råkat illa ut säger hon. Därför vill vi upplysa om ens egna rättigheter i rättsprocessen, hur en brottsprocess ser ut osv. Också brottsoffrets anhöriga och vittnen till brott kan få hjälp.

Att utsättas för brott är hemskt. Det är ofta en ny situation och en personen som utsätts för brott blir ofta skärrad och rädd. Då kan det vara bra att få prata med någon om vad som hänt.

- Förutom att vi kan ge fakta och information om brottsprocessen så finns vi där för att ta emot tankar och känslor säger Mieronkoski.

Frivillig verksamhet

polisstationen i Borgå
Bildtext Brottofferjouren finns bl.a. vid polisstationen
Bild: Yle/Berislav Jurisic

Brottsofferjouren utbildar också frivilliga stödpersoner som kan fungera som stöd under en längre tid, t.ex. under hela rättsprocessen berättar Mieronkoski. Både hon själv och de frivilliga stödpersonerna hjälper till genom att kartlägga vad som hänt och strukturera hela händelsen.

- Ifall personen är på polisförhör eller diskuterar med en jurist, så kanske de efteråt inte minns vad som sades och då finns vi där för att berätta vad man kom överens om, helt enkelt som ett reservminne.

Brottsofferjouren är en riksomfattande och avgiftsfri service. De vill finnas nära till hands så förutom att man kan ringa dem eller kontakta dem via nätet så finns de ofta vid polisstationer och t.ex. skyddshem.

Mer om vad man skall göra ifall man råkar illa ut och hur det känns att vara med om inbrott och översvämning blir det i Närbild måndag 9.6 kl.20 i Yle Fem.

Mer om ämnet på Yle Arenan