Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nationalstadsparken i Åbo firar sitt första år

Från 2014
Uppdaterad 05.06.2014 08:24.
nationalstadsparken i åbo
Bildtext Nationalstadsparken i Åbo fyller år.
Bild: YLE/Niclas Lundqvist

Det har nu på torsdagen gått ett år sedan grönområdet mellan Runsala och Kurala bybacke i Åbo fick status som nationalstadspark.

På Åbo stad medger man att marknadsföringen av parken kommit långsamt igång och för många Åbobor är begreppet obekant. Men i samband med festligheterna inleds en större satsning på parken, säger grönområdeschef Mari Helin.

– Vi har varit tvungna att fundera på hur vi gör en produkt av nationalstadsparken och just nu satsar vi på marknadsföring som riktar sig till Åboborna, säger hon.

Bland annat kommer rutter och kartor med bakgrundsfakta om nationalstadsparken att finnas på en gratis mobilapplikation.

nationalstadsparken i åbo
Bildtext Mari Helin lovar en större satsning.
Bild: YLE/Niclas Lundqvist

För Åbos del bygger nationalstadsparken på stadens ställning som Finlands äldsta stad. Kärnan utgörs av miljön kring Aura å med sina kvarter samt av ön Runsala och helheten binds ihop av enskilda parker.

Mervärde för staden

Enligt Helin är studentbyn och Åbo slott lika viktiga delar i parken som symboler för sin tid. Det finns inga extra resurser för att utveckla parken och det sätter sina gränser för arbetet.

– Hela projektet skulle se annorlunda ut om det skulle finnas mera pengar, säger Helin.

I praktiken innebär status som nationalstadspark inte någon förändring i hur grönområdena i Åbo sköts men utnämnelsen ger ett mervärde för staden. Enligt Helin ställer det ändå ett krav på stadens tjänstemän som ska kunna berätta om parken för Åbobor och turister.

Staden samlar in invånarnas tips på sina favoritplatser fram till den sista augusti och då kommer platserna att delas bland annat via mobilapplikationen som används i marknadsföringen av nationalstadsparken.

Nationalstadsparker finns i dag i sex städer i Finland, Åbo är den största. Nationalstadsparker finns därtill också i Tavastehus, Heinola, Björneborg, Hangö och Borgå.