Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nämnd vill ha båda Hangöbyskolorna i samma hus

Från 2014
Uppdaterad 04.06.2014 21:18.
Hangöbyskola
Bildtext Hangöby skola.
Bild: Yle/Minna Almark
Programmet är inte längre tillgängligt
Radio Vega Västnyland: Nämnd vill ha båda Hangöbyskolorna i samma hus - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Bildningsnämnden i Hangö är positiv till att skolorna i Hangöby skulle finnas i samma hus.

Det handlar om möjligheten att spara pengar genom att Hangöby skola skulle verka i samma byggnad och en tillbyggnad till den finska skolan Hangonkylän koulu.
Enligt en utredning skulle en tillbyggnad bli billigare än att sanera nuvarande Hangöby skola.

Bildningsnämnden diskuterade frågan vid sitt möte i går (3.6.) och ordföranden Helena Lesch-Saarinen (SFP) anser att det var en positiv diskussion.

Hon säger att det är ett sätt att bevara den svenska skolan i Hangöby. Dessutom skulle en flyttning till Hangonkylän koulu göra skolan mera lämpad att ta emot också handikappade elever.

Redan nu använder Hangöby skola lokaliteter i Hangonkylän koulu, såsom matsal och gymnastiksal. Om skolorna i framtiden finns i samma fastighet, kan eleverna träffa varandra mera till exempel under rasterna.

Helena Lesch-Saarinen berättar om sina egna goda erfarenheter av två skolor under samma tak, när hon gick i tvåspråkig skola i Hyvinge. De svenska eleverna lärde sig finska och de finska eleverna lärde sig svenska.

Bildningsnämnden antecknade frågan för kännedom. Ärendet går nu vidare till stadsstyrelsen.