Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

ECB pressad att agera

Från 2014
Uppdaterad 05.06.2014 13:17.
Blommor och eurotecken framför Europeiska centralbanken.
Bildtext Europeiska centralbanken besluter om penningpolitiken idag
Bild: EPA/BORIS ROESSLER

Europeiska centralbanken ECB väntas äntligen komma till skott med åtgärder som kan lätta upp läget i den hårt drabbade europeiska ekonomin. ECB tros sänka styrräntan och bankernas depositionsränta som nu väntas bli negativ.

Marknadsbedömare har under hela vårens lopp väntat på att Europeiska centralbanken skulle skrida till åtgärder mot den hotande deflationen, dvs. att priserna i själva verket börjar sjunka. Nya preliminära siffror för maj visar att prisökningstakten eller inflationen har sjunkit ytterligare och den är nu 0,5 procent. Steget till deflation är inte långt.

Deflation eller sjunkande priser anses som mycket destruktiv för den ekonomiska verksamheten eftersom konsumenterna skjuter upp sina uppköp i hopp om att priserna sjunker ytterligare. Ekonomin hamnar i en ond spiral. Deflationen leder dessutom till att balansen mellan tillgångar och skulder ändras.

ECB väntas sänka räntorna

I dag väntas ECB:s råd äntligen göra något. Marknadsbedömare väntar sig att styrräntan sänks från 0,25 procent till 0,15 eller 0,1 procent. Dessutom väntas ECB pröva ett ovanligt penningpolitiskt medel: affärsbankernas depositionsränta väntas bli sänkt till -0,10 procent. Ingen av de stora centralbankerna i världen har tidigare infört en negativ depositionsränta.

Tanken är att bankerna måste betala för att deponera sina överskottsmedel i centralbanken. På det sättet försöker ECB få bankerna att i stället låna ut sin kortsiktiga extra likviditet till andra banker. Det här är tänkt att sänka euriborräntorna och det kan i sin tur göra det förmånligare för företagen att låna pengar. Dessutom väntas ECB låna pengar till en förmånlig ränta åt bankerna med villkor att de lånar dem vidare till små och medelstora företag.

Danmark som exempel

Det finns inte många exempel på negativa depositionsräntor i världen. Närmast till hands ligger Danmark. I juli 2012 sänkte Danmarks Nationalbank depositionsräntan till -0,2 procent och den har varit negativ ända till april i år. Målet var att sänka kronans värde för att underlätta för exporten. Och det var precis vad som hände.

Nu väntas ECB testa samma trick. Ekonomer räknar med att en negativ depositionsränta skulle pressa de korta räntorna nedåt och samtidigt bromsa en förstärkning av eurons yttre värde. Trots att euriborräntorna skulle sjunka tror ekonomerna ändå inte på att de understiger 0 procent.

Marknadsbedömare väntar sig dessutom att ECB ökar likviditeten på marknaden via en annan mekanism. ECB väntas sluta sterilisera sina uppköp av masskuldebrev. Steriliseringen innebär att ECB har sugit upp lika mycket likviditet från marknaden, som man har ökat den genom köp av masskuldebrev. Om steriliseringen upphör ökar likviditeten och det kan skapa förutsättningar för större ekonomisk aktivitet.

ECB:s räntebesked kommer klockan 14.45 och en presskonferens där besluten motiveras hålls klockan 15.30.