Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

al-Assad återvald i Syrien

Från 2014
Uppdaterad 05.06.2014 06:15.
Bild: EPA / SANA HANDOUT

Bashar al-Assad har som väntat vunnit presidentvalet i Syrien, med 88,7 procent av rösterna. Tre personer uppges ha dödats när valsegern firades i huvudstaden Damaskus.

Parlamentets talman tillkännagav på onsdagskvällen att Bashar al-Assad har valts till en tredje period som president i Syrien med 88,7 procent av rösterna.

När det blev klart att al-Assad som väntat hade vunnit drog hans anhängare ut på gatorna i huvudstaden Damaskus. Åtminstone tre personer uppges ha dödats och flera skadats när anhängarna sköt i luften för att fira segern.

Oppositionen i Syrien och västländerna betecknar valet som en fars. Valet hölls bara på områden som kontrolleras av regeringen och ungefär 60 procent av landet fick inte delta i valet. I praktiken var al-Assad den enda kandidaten. Motkandidaterna Hassan al-Nouri och maher Haijar fick 4,3 respektive 3,2 procent av rösterna.

Det var ändå första gången på flera decennier som flera kandidater tilläts, Tidigare har Basar al-Assad och före honom hans far Hafez al-Assad ställts upp som enda kandidater och väljarna har bara tillåtits rösta antingen ja eller nej.

Enligt grundlagsdomstolen var valdeltagandet 73,2 procent, och al-Assad fick fick över 10 miljoner röster.