Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Christer Holmlund är Lärarförbundets nya ordförande

Från 2014
Uppdaterad 17.10.2016 06:36.
Christer Holmlund
Bildtext Christer Holmlund tar över som FSL:s ordförande.
Bild: YLE/Mirjam Heir

Finlands svenska lärarförbund (FSL) har fått en ny ordförande. Christer Holmlund tar över ordförandeklubban efter Dan Johansson som inte ställde upp för omval efter 16 år som ordförande.

Ordförandevalet stod mellan Nina Eriksson-Holmström från Helsingfors och Christer Holmlund från Esbo. Holmlund fick 84 röster och Eriksson-Holmström fick 30 röster. 114 rektorer och lärare röstade på förbundskongressen i Helsingfors på torsdagen.

"FSL har en viktig uppgift"

Christer Holmlund anställdes som ombudsman vid FSL:s kansli för sex år sedan och blev för ett par år sedan förbundssekreterare. Han har också varit ersättare för förbundsordförande på förbundskansliet och sekreterare i FSL:s styrelse. Till utbildningen är han pedagogie magister.

Dan Johansson gratulerar sin efterträdare som FSL:s ordförande, Christer Holmlund
Bildtext Christer Holmlund gratuleras av Dan Johansson.
Bild: Yle/Daniel Donner

I en intervju för branschtidningen Läraren säger Christer Holmlund att FSL har en viktig uppgift som samhällelig aktör i Svenskfinland.

- Vi måste fortsätta vara aktiva speciellt inom utbildningspolitiken. Men vi får inte vara alltför snävsynta och fokusera endast på Svenskfinland, utan också synas och höras när det gäller de nationella utbildningspolitiska besluten, säger Holmlund till Läraren.

På Lärarens fråga om Helsingfors behöver en svensk klasslärarutbildning svarar Holmlund:

- Speciellt i huvudstadsregionen finns en lärarbrist på svenskt håll, så jag kan tänka mig att det finns ett behov av lärarutbildning också i Helsingfors. Min syn är att Åbo Akademi alltjämt ska ha huvudansvaret för den svenska lärarutbildningen. ÅA och Helsingfors universitet måste tillsammans finna sätt att samarbeta kring en tillfällig svensk lärarutbildning i Helsingfors.

Holmlund är född och uppvuxen i Hangö men bor sedan 20 år i Esbo. Han är 45 år gammal, är gift och har två barn.

Ordförandevalet har engagerat

Fullmäktigeledamot Camilla Forsberg säger att ordförandevalet har engagerat lärarna på fältet.

- Det här är en värdefull post i Svenskfinland, säger Forsberg.

Läs också:
”Det kommer att bli ett otroligt jämnt val”