Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

En fotoresa till regnskogens mitt

Från 2014
Uppdaterad 05.06.2014 15:35.
Kawi i sin fiskebåt.
Bildtext Kawi i sin fiskebåt på floden Terenoi.
Bild: Benjamin Suomela

Fotografen Benjamin Suomela från Vasa var den första att besöka den mest avlägsna byn i centrala Kalimantan på indonesiska ön Borneo. En psykiskt tung resa till en fjärmad by blir nu fotoutställning.

Benjamin Suomela fotograferade urbefolkning i Indonesien

7:48

Vägen till den avlägsna byn i centrala Kalimantan på ön Borneo i Indonesien är allt annat än lätt. När fotografen Benjamin Suomela gjorde sin andra fotoresa till Indonesien var det regnperiod. Floden som skulle ta honom till byn Terenoi strömmar kraftigt under regnperioden, och det var nära ögat för resesällskapet.

Benjamin Suomela ställer ut fotografier från Borneo
Bildtext Benjamin Suomela
Bild: Yle/Patrick Stenbacka

- Motorn hade problem och stannade flera gånger. Flodströmmen är så kraftig att man riskerar störta in i stenar och träd om man inte har kontroll över båten, säger Suomela.

Men det gick bra den gången. En lång resa in i djungeln för att fotografera ursprungsbefolkningen Dayak Punan. Det här var Suomelas andra besök till samma by.

- Första gången var det spänt. Jag var den första västerländska människan som någonsin besökt dem. Vi hade välkomstceremoni och efter kände jag mig välkommen. Under mitt andra besök blev jag jättebra bemött av byborna.

Suomela berättar att han till en början möttes av både rädsla och nyfikenhet bland byborna över att en fotograf bodde hos dem.

Utställning i Vasa

Fotografier från Benjamin Suomelas resor till Indonesien ställts ut i galleri Ibis i Vasa under tiden 6.6-18.8. Bilderna återspeglar ursprungsbefolkningens vardag - ett jägarfolk som lever primitivt även om deras levnadsförhållanden blir bättre.

- Deras liv förändras. Mycket på grund av skogsskövling. Det påverkar deras liv. Men det blir också bättre. Då jag åkte dit 2013 hade de inte elektricitet men nu den här våren har el kommit till byn, säger Suomela.

Suomela håller upp sin favoritbild bland de som han ställer ut. Han begrundar den länge. På bilden sitter Suomelas vän Kawi i sin fiskebåt. En enkel båt byggd i trä. Floden ligger spegelblank och bakom Kawi tornar sig djungelns mäktiga träd.

- Jag lärde mig att ha tålamod och hur vi människor påverkar varandra. Om jag är ledsen, trött eller sur så ska jag inte visa det åt andra. Dålig energi smittar av sig men det gör även bra energi.

Benjamin Suomela är uppvuxen i Vasa, men är numer bosatt i Helsingfors och arbetar som frilansfotograf. Suomelas mamma är ursprungligen från Kalimantan i Indonesien.