Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Det är att svälja förtreten och gå vidare"

Från 2014
Uppdaterad 09.06.2014 06:16.
Programmet är inte längre tillgängligt
Närbild: Närbild - Hur beredda på olyckor är vi egentligen? - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Ett knappt år efter skyfallen i Karis stå det klart: en del av fastighetsägarna får ingen ersättning. För bostadsbolaget där bilskolan Trexo verkar betyder det mellan 50 000-60 000 ur egen ficka - trots att alla försäkringar var i skick. De hade bara fel försäkringsbolag.

Trafiklärare Lena Stenström är den ena delägaren i bilskolan Trexo. Hon minns fredagen den 26 juli då det började regna så som det aldrig regnat i Karis förr.

Lena Stenström är trafiklärare på Trexo i Karis.
Bildtext Trafiklärare Lena Stenström var på semester då skyfallen förstörde bilskolan.
Bild: Yle/Christopher Marins

- Jag hade turen att åka på semester den dagen. Jag åkte från Karis då det började regna och när vi satt på terminalen i Helsingfors började Kimmen ringa och skicka bilder över hur det ser ut i bilskolan. Inte kunde jag ju tänka mig att det var sant.

Trexos andra delägare, trafiklärare Kim Magnusson var den som ringde Lena.

- Jag var hemma med barn och barnbarn på semester när grannen som bor i lägenheten bredvid ringde och sade "kom hit fort snart svämmar det över". Jag kom hit fort och det svämmade över. Det var inte mer med det, det var bara att konstatera att nu kommer det. Och vattnet fortsatte att komma in ett dygn.

Räddningsverket kunde inte heller göra något så länge det var en stor sjö utanför och upp mot bilskolans väggar. Men då vattnet efter något dygn drog undan så fick alla golv ändå ner till betongen rivas och så också en del av väggarna i både Trexo och också i lägenheten bredvid. Golven torkades under flera månaders tid. Trexo fick under sju månaders tid hyra in sig i en lägenhet, som tur var på andra sidan gatan.

Ingen tog ansvar

Det som har skapat ilska och frustration efteråt är att de inte fått någon ersättning för de skador på 50 000- 60 000 som husbolaget fått.

- Jag gick, om inte nu glad i hågen, till försäkringsbolaget på måndagen och skulle fixa det här. På den lokala byrån trodde man ännu att det var klart fall. Men ett par veckor senare kom beskedet från Folksam i Helsingfors att de inte ersätter. Första motiveringen var att vår dränering inte fungerade. Men sedan då de fick reda på att vår dränering fungerade så ersatte de inget eftersom stadens anläggningar inte fungerade, säger Kim Magnusson.

- Alla andra bolag har ersatt - utom vårt, säger Lena Stenström. Det var en klausul som inte stod i vårt avtal som alla andra har.

De flesta försäkringsbolag gav alltså möjlighet att få skador ersatta som förorsakats av störtregn eller översvämning - men inte det bolag som bilskolan Trexos försäkringar fanns i, det vill säga Folksam.

Trexos husbolag lämnadesedan in en ansökan till staden om ersättning eftersom det ansågs vara stadens anläggningar som inte fungerade. Också därifrån kom ett nej på grund av att läget uppfattas som force majeure. Ett par husägare besvärade sig senare över besluten men fick nyligen på nytt ett nej.

Förändringar i de statliga ersättningarna

Kim Magnusson är trafiklärare på Trexo i Karis.
Bildtext Trexos Kim Magnusson är frustererad över att ingen tar ansvar men säger att det är bara att gå vidare.
Bild: Yle/Christopher Marins

År 2013 fanns fortfartande också statliga pengar som täckte översvämningsskador, men inte heller de var möjliga att ansöka om eftersom orsaken var störtregn och inte direkt översvämning. Men från och med år 2014 har ansvaret helt och hållet flyttats över från staten till försäkringsbolagen och nu finns också möjlighet att få ersättning för störtregn.

- Jag var nog ganska förbannad då på hösten när allt blev klart. Men att försöka processa mot staden eller försäkringsbolag är onödigt, det blir antagligen ännu dyrare. Antagligen får man ytterligare på truten, säger Kim Magnusson. Det är bara att svälja förtreten och försöka gå vidare.

- Nu blev man ju fly förbannad förstås och tänkte att varför betalar man alls försäkringar? Är det inte just i sådana här situationer man skulle behöva dem? frågar sig Lena.

- Har ni samma försäkringsbolag?

- Nej det har vi inte. Det fattade vi beslut om ganska snabbt - om de inte täcker i en situation när man behöver dem så byter vi bolag.

Nu ersätter Folksam skyfallsskador

Folksam svarar på kritiken genom Kenneth Långbacka i Jakobstad som är skadechef på Folksam.

- Vid tidpunkten för händelsen så fanns tyvärr inte det här skyddet i våra försäkringar och det är jättebeklagligt. Vi har full förståelse för att de kunder som är drabbade är jättebevikna. Det är helt förståeligt. Vi har tagit till oss av det här och har nu förändrat och förbättrat. Från årsskiftet har vi nu med den här exeptionella väderfenomenspunkten i våra villkor automatiskt.

Hur många kunder har lämnat bolaget på grund av att de inte fått ersättning?

- Det har jag inte koll på, jag har inte de siffrorna, jag kan inte svara på det, säger Långbacka.

Det goda i allt detta är att bilskolan nu verkar i nyrenoverade utrymmen. Men samtidigt finns en oro över att det kan hända igen.

- Inte vet jag vad staden har gjort för att förhindra det, säger Lena Stenström.

Finansbranschens centralförbunds information om förändringarna beträffande översvämningsskador (statens ansvar övergick till försäkringsbolagen 1.1.2014 (på finska)

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln