Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Israel planerar över tusen nya bostäder på ockuperad mark

Från 2014
Uppdaterad 05.06.2014 15:05.
Bildtext Israeliska bosättningar i östra Jerusalem
Bild: Jim Hollander / EPA

Israel planerar att bygga 1 500 nya bostäder i bosättningar på Västbanken och i östra Jerusalem. Bostäderna är ett svar på palestiniernas nya enhetsregering där också Hamas är representerat.

Israel har svurit att bojkotta enhetsregeringen, trots att både EU och USA har sagt sig vara beredda att arbeta med den. Enligt Israels bosättningsminister Uri Ariel är planerna på nya bostäder bara början.

Både Fatah och Hamas är representerade i den nya enhetsregeringen och palestinierna hoppas att de båda grupperingarna genom regeringen kan överbrygga sina konflikter och närma sig varandra.

Israel klassar Hamas som en terroristorganisation.

Enhetsregeringen har i skarpa ordalag fördömt Israels planer på nya bostäder på ockuperad mark. Regeringen varnar för ett hårt svar på planerna.

-Det är dags för den amerikanska administrationen att vidta åtgärder mot den israeliska regeringen, säger Nimr Hammad, den palestinske presidenten Mahmoud Abbas rådgivare.

De israeliska bosättningarna har varit en av de största stötestenarna för att fredsavtal mellan Israel och palestinierna.