Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Tom mage - kurr och fasta

Från 2014
Uppdaterad 02.12.2015 11:56.
bild på händer som håller om mage, magont.
Bildtext Magen kurrar när den är tom.
Bild: Yle/Elin Willows

När Pippi Långstrump, Tommy och Annika blir strandsatta på en öde ö skickar de ut flaskpost med ett meddelande om att de försmäktar utan snus, inte mat.

Texten författas medan Pippi sitter framför en öppen eld med en fräsande, halvtom stekpanna. Barnen kommer lyckligtvis hem innan de svälter ihjäl, men knappast utan kurrande mage och en känsla av hunger, m a o med tomma magar. Vad är detta fenomen och hur påverkar det oss? Kan tom mage vara ett tillstånd värt att pröva på frivilligt? Vi ventilerar begreppet tillsammans med Herman von Numers, specialist i kirurgi och gastroenterologi

Ämnet ingår även i Kvanthopp

Hur vet jag att min mage är tom?
- Den kurrar. Det är nog hungerskänslan som väcker dig och säger att det skulle det vara skäl att gå och sjagga (äta) litet. Man upplever oftast en hungerskänsla, för att tom mage skall väcka aptiten och sätta igång systemet, tarmperistaltiken och alla de matsmältningshormon som behövs för matsmältningsprocessen.

Schematisk bild av amylas
Bildtext Schematisk bild av amylas
Bild: Yle/public domain

Är magen verkligen tom?
- Den är tom på normalt innehåll. Den är tom på mat, men själva magsäckens slemhinna producerar slem och matsmältningsvätskor. Vi brukar tala om tomsekret. Där finns nästan alltid en pöl av vätska av något slag i magsäcken. När man gör gastroskopi ser man gärna att patienten skall vara oäten i 12 timmar för att man skall vara säker på att där inte finns innehåll i magsäcken. Då ser man den här pölen, som man sedan suger bort i samband med endoskopin.

Vad innehåller pölen?
- Den innehåller slem och matsmältningsvätskor som normalt skall finnas i magsäcken för att bl a skydda magsäckens slemhinna för den saltsyra som magsäcken själv producerar så att man s a s inte äter upp sin egen mage.

Vad finns där förutom saltsyra?
- Där finns en del olika matsmältningsenzym. Redan spottet innehåller amylas som spjälker kolhydrater. Det kommer också med olika enzym, bl a proteinspjälkande enzymer som behövs för matsmältningen.

Är det faktiskt magen som kurrar?
- Det är nog egentligen mera tarmen som kurrar. Hunger ger en betingad reflex och hungerskänsla, så om du ser mat eller känner doften av mat så då startar den här reaktionen och då startar peristaltiken. Tarmen börjar föra vidare det innehåll som där finns för att ge plats för nästa sats och det är det här som kurrar. Det är vätska och gas. Tarmen ligger ju i krökar och krumbukter och någon gång kan det hända att där ligger en brant tarmkrök så att det mullrar och kluckar när innehållet går förbi den där kröken. Normalt ska det inte ta ont. Man kan både höra och känna ljudet. Det har ibland hänt mig att jag hat trott att min mobiltelefon, som jag har på darrning, har ringt för att jag har haft den ungefär på samma ställe som jag har min bältficka för mobiltelefonen, men det har visat sig vara ett sådant här magkurr.

Bild av magsäcken.
Bildtext Bild av magsäcken
Bild: Herman von Numers

Hur lång tid tar det innan magen är tom?
- Det är väldigt olika, men man räknar med att maten skall ha passerat magsäcken och gått ner i tolvfingertarmen redan efter 3-4 timmar. Det beror litet på vad man har ätit också. Olika födoämnen sätter igång peristaltiken på litet olika vis. Restriktionen man ger till patienter är att vara oäten i 12 timmar är för säkerhets skull, så att magsäcken verkligen är tom.

Varför är det viktigt att ha tom mage inför en operation?
- En viktig orsak är för att patienten inte skall börja spy i samband med narkosen. När man får en narkos är narkosläkaren väldigt mån om, att när man för ner t ex tuben i luftstrupen som skall kopplas till andningsmaskinen under operationens gång, att den inte utlöser en sådan spyreflex så att patienten spyr och sedan kanske andas in maginnehållet. Det är farligt så därför så rekommenderar man att man alltid har tom mage. Om man utför endoskopi, som man gör om t ex skall undersöka tjocktarmen, så får man inte heller äta på en tid. Det kommer ner innehåll i tjocktarmen uppifrån tunntarmen som förstör den endoskopiska möjligheten.

Vissa mediciner skall tas på tom mage? Varför är det bra med tom mage som utgångsläge?
- Mediciner har olika typer och det finns olika tablettyper. Det finns de som skall smälta i magen och det finns de som har ett sådant skal att de ska passera magsäcken och sedan smälta först i tarmen. Lite beroende på vad man strävar efter bestämmer man om tabletten skall tas på tom mage eller tillsammans med mat. Det är beroende på medicinen och tablettens sammansättning.

Brillat-Savarin gav ut en samling kåserier om mat
Bild: Yle/public domain

Fasta och svält

Den franska gastronomen och epikurén Jean Anthelme Brillat-Savarin författade en samling kåserier över mat och dryck som utkom 1825 med titeln Smakens fysiologi (Physiologie du goût). Den består av ett trettiotal meditationer varav den 24:e behandlar fastan.

Fasta sker frivilligt i sedligt eller religiöst syfte, skriver han. Och fast fastan strider mot våra böjelser eller ett av våra vanligaste behov har den brukats sedan uräldsta tider.

Brillat-Savarin menar att fastan uppkommit ur aptitlöshet i samband med sorg och olyckor. Med olyckor kan förstås allt från olyckliga väderförhållanden till krig och epidemier. Dessa förklarade man med gudarnas vrede, respekterade ödet och visade sin respekt genom att vara återhållsam och späka sig. När olyckorna lättade intalade man sig att fastorna hjälpt att återskapa den gudomliga ordningen.

I religiösa urkunder fastar profeter och heliga män för att förbereda sig inför en svår andlig kamp. Jesus fastade, liksom Elia och Mose, i 40 dagar och 40 nätter för att kunna bemöta Djävulen ute i öknen. Fysiologiskt hände inte så mycket i Jesu kropp, mer än att magsäcken krympte, att han tärde på sina näringsreserver och att han fick utstå svaghet på grund av lågt blodsocker.

I till exempel Bibeln fastar man i 40 dagar och 40 nätter. Hur länge kan man leva med tom mage?
- Det är svårt att säga. Man kan leva ganska länge med tom mage, men det är naturligtvis beroende på hurudana reserver man har. Om man är rund så bryts det egna fettet ner. När fettet är slut så bryts musklerna ner och då blir man allt svagare och eländigare, men i princip kan det gå månader. Det är också beroende på vad man dricker, men om man dricker bara vatten så blir man ganska fort eländig. Man ser ju på de som har varit i hungerstrejk, att det kan vara fråga om flere veckor, ofta t o m månader innan det börjar bli kritiskt, men människor är så olika från början så att det är utgångsläget som är det viktiga.

Bildtext Jesus fastade och befann i öknen.
Bild: EPA/YOUSSEF BADAWI

Krymper magsäcken som tom eller är det bara vätskorna som minskar i magsäcken?
- Magsäcken krymper faktiskt. Det är ju också idén med bantning. Om man verkligen har lyckats äta mindre och mindre portioner för att magra, så har man det lättare när man har kommit förbi de där första två-tre veckorna. Då krymper faktiskt magsäcken och man får en snabbare mättnadskänsla i den förkrympta magsäcken efter en liten måltid. Det är syftet med de här bantningsoperationerna som man gör. Det finns olika metoder, t ex att man endoskopiskt för ner en ballong i magsäcken som upptar skall vi säga då två tredjedelar av magsäckens kapacitet och då ryms där bara en liten mängd mat så blir man mätt.

Så man kan ha en liten och en stor tom mage? ´
- Jo, det kan man faktiskt ha. Den lilla tomma magen har man när man hållit på en tid och sett till att den har varit mer eller mindre tom.

Vad händer i magen när man fastar?
- Där händer faktiskt inte så hemskt mycket, men som sagt så minskar näringsreserverna an efter som man fastar. Det är säkert helt hälsosamt och bra att fasta då och då. I urminnes tider fick man ibland byte när man var ute och jagade, ibland fick man inte och man blev säkert inte överfet med det systemet utan man fick lov att äta då när det fanns. Jag tror att det är bra att fasta då och då med urskiljning, men fastar man för mycket börjar man bryta ner egna viktiga vävnader som normalt skall finnas där och sköta olika kroppsfunktioner. Om de i sin tur går till åt den här dagliga förbränningen att hålla hjärtat igång och att det kommer blod och näring till hjärnan så då börjar det nog redan vara ohälsosamt. Blodsockret ger signaler till gastroentestenala systemet. Om blodsockret blir lågt får man hungerskänsla och får man inget att sätta i sig då blir det värre. Ibland kan hungerskänslan försvinna när man har fastat en längre tid, men då börjar man nog så småningom må dåligt. Det är bl a blodsockervärdena som reglerar hormonfrisättningen för matsmältningshormonerna.

Magsäcken
Bild: Yle/public domain

Vad kan hända om man fastar för länge?
- Det händer nog ingenting annat än att magsäcken krymper. Man kan ju ha olika inflammationer i magsäcken nog också. Det produceras ju magsyra och om där inte är någon mat som neutraliserar magsyran så kan man nog få en inflammation. Man talar om en gastrit eller magkatarr som man kallar det på svenska. Om den frigjorda syran gör för stor påverkan på magslemhinnan så kan man få en magkatarr eller magsår. Det är typiskt att man lätt får magsår vid överproduktion av magsyra. Syran blir alltså inte neutraliserad av maten. När det sura maginnehållet kommer ner i tolvfingertarmen, då levererar bukspottskörteln en vätska som innehåller enzymer för fett- och proteinspjälkning, men också ett alkaliskt sekret som neutraliserar magsyran. Om det är mycket magsyra långa tider i en tom magsäck så kan det bli bekymmer med magslemhinnan.

Fastans inverkan och betydelse i 1700-talets Paris

Brillat-Savarin beskriver hur borgarna i Paris äter och fastar i mitten av 1700-talet. En normal dag inleds med frukost, före klockan nio, bestående av bröd, ost, frukter, pastejer och kallt kött. Mellan klockan tolv och ett äter man middag och pol-au-feu (se även kyckling i gryta, stuvning) med mer eller mindra utsökta tillbehör. Klockan fyra intags en lätt mellanmåltid, särskilt avsedd för barn och de som följer tidigare traditioner. Det förekommer också goûters soupatoires, (övers. smakfyllda kvällsmål) som börjar klockan fem och fortsätter i det oändliga. De är muntra måltider med inslag av skvaller och förtal, ifall endast damer ordnar dessa för varandra. Vid åttatiden superade man med förrätt, stek, mellanrätter, sallad och dessert. Efter ett parti kort gick man sedan till sängs.

I Paris har det också förekommit middag av högre rang, som började efter spektaklets slut. Efter omständigheterna bestod sällskapet av sköna damer, skådespelerskor på modet, eleganta kurtisaner, förnäma herrar, finansmän, glada gossar och kvickhuvuden. Där berättades dagens nyheter, det sjöngs visor på modet, man talade om politik, litteratur och teater, men framför allt gjorde man sin kur.

Bro över floden Seine i Paris, Frankrike
Bildtext Vy från Paris
Bild: Yle Bildtjänst / BHVP, Bibliotheque Historique de la Ville de Paris

Sedan vänder Brillat-Savarin på steken och visar hur borgarna bröt sina vanor vid fastan. Man åt ingen frukost och kände sig därför också hungrigare än vanligt. Middagstimmen kom, och man åt så mycket fisk och grönsaker man kunde. Redan före klockan fem höll man på att dö av hunger, tittade på klockan, väntade och rasade, allt för sin salighets skull.

Klockan åtta fick man inte en god souper, utan kollation, en lätt måltid som tillåts på fastedagarna. Munkar begränsade sig då till ett glas vin. Vid kollationen fick varken serveras smör, ägg eller något som ingått i ett levande väsen. Man fick nöja sig med sallad, syltsaker och frukter. Man höll god min trots att maten inte vägde upp till den aptit som rådde i denna samhällsgrupp. Sedan gick man till sängs och hela fastlagen fortsatte på samma sätt.

Brillat-Savarin betonar till sist att källan till våra njutningar är att söka i svårigheten att nå dem, att kunna försaka och längta. Denna strävan förenas sedan i den akt eller stund då fastan bryts och man får hugga kniven i en skinka eller äta en nygräddad pastej.

Om man har haft tom mage under en längre tid. Är det något man absolut skall undvika?
- Nej, det skulle jag inte säga, men om man har svultit en tid och har en tom mage så skall man undvika att äta hårdsmält mat, fet och stekt mat. Då är det bättre med lättare mål som när man har haft en magtarmsjukdom med diarré och uppkastningar. Då är det viktigt att man börjar med lätt föda som kroppen lättare kan ta hand om.

Ger fasta tankeskärpa och mer energi, kliniskt sett?
- Nej, jag tror inte att det är en direkt klinisk sak. Jag har aldrig läst några publikationer som skulle stöda det här. Det är kanske litet mera av en skröna.

Vad innebär fjärilar i magen?
- Det är nog bara ett sätt att uttrycka att det liksom händer någonting. Det är peristaltiken och det är luft i magen som förflyttar sig. Man både känner och hör det här och det kommer sådana där små darrningar. Det hör helt till och det beror på att matsmältningskanalen rör på sig. Där ska hela tiden finnas en viss funktion som för det här matinnehållet vidare mot sitt slutmål.

Bildtext Fjäril på blomma, inte i mage.
Bild: Wikipedia Commons

Inga barn på tom mage

Brillat-Savarin ordar om vikten av att äta rätt och att respektera och uppskatta mat på rätt sätt. En gourmand frossar inte, men ser till att inte gå till sängs med tom mage. Brillat-Savarin hävdar dessutom att inga barn blir gjorda på tom mage.
- Det kan ha sin riktighet, men jag tror att någonting där mitt emellan är bäst. Jag tror inte att man är någon bra älskare om man proppar sig full med en t-bone steak strax före utan jag tror att det ska vara Mellanders Mellansort, som man brukar säga, är lämpligt, att man varken är hungrig eller övermätt.

Ju längre efter måltid desto mer tom mage, det finns ingen konkret "definition". Måltidens storlek, dess makronutrientkomposition, kolhydraternas struktur, fibermängd, vätskemängd, surhet m.m. påverkar hastigheten av magsäckstömningen. Det är inte en fråga om att magen måste vara 100 % tom och att mat i magen helt utesluter effekten, men ju mindre mat desto snabbare upptag. Kör på 3-4 timmar. Analys av aminosyror på tom mage:

Citatet ovan för oss in på ett ämne som diskuteras friskt på nätet, nämligen kombinationen träning och tom mage, med eller utan preparat som höjer prestanda.

- Man skall vara mycket försiktig med de här träningspreparaten om man vill bygga upp kroppen. Det har t o m funnits sådana som har varit direkt skadliga och som har gett användarna leversvikt. Det ska man vara aktsam med. Jag tror igen här att det viktiga är att man har en god grundfysik. Man skall äta normalt och sköta sin diet. Om man utför något speciellt, t ex springer maraton, så måste man tanka med näring som lätt kan upptas av kroppen, t ex socker och hastiga kolhydrater. De här löparna vet ofta vad de skall dricka och vad de skall äta för att inte behöva springa med full mage, men ändå ha de här energireserverna. Någon äter banan, någon choklad och någon dricker fysiologisk näringslösning, men specialpreparaten för muskelträning skall man vara försiktig med, säger Herman von Numers.

New York Marathon
Bildtext Maratonlöpare springer på halvtom mage
Bild: EPA / Peter Foley

Reagerar magsäcken snabbt på näring när den är tom? Är uppsugningsförmågan snabb?
- De facto uppsugs det inte så mycket i magen. Magsäcken är reservoaren. Där startar processen med enzymerna och där blandas den om, finfördelas och blandas med saltsyran. Saltsyran utlöser vissa matsmältningshormoner som fungerar bättre i sur miljö, men det är sedan när maginnehållet kommer ner till tolvfingertarmen som uppsugningen börjar. Där kommer bukspottskörtelsaften och gallan med som är jätteviktig för spjälkning av fetter. Då börjar den här din egentliga uppsugningsprocess där kroppen tar till vara de viktiga ämnena och för dem till levern. Det är den stora fabriken som valkar, rensar och gör sig av med det som är dåligt, via gallan, ut i tarmen. Det som är bra används för att gå till blodet och nära hela kroppen.

Så de som t ex springer maraton söker efter sådant som snabbt kan transporteras bort från magen så att magen kan bli tom igen?
- Sådant som snabbt går ner och snabbt förvandlas till det akuta energibehovet som man har vid det tillfället.

Bildtext Drick inte på tom mage
Bild: Yle

Alkohol och tom mage

- Alkohol på tom mage är en dålig sak, för att alkoholen rinner mycket snabbt vidare till tolvfingertarmen och där upptas den också. Det farliga är att ta alkohol på tom mage är att där blir en stark koncentration av alkohol. Om upptas mycket alkohol på en kort tid, när den går ner i tolvfingertarmen och vidare i tunntarmen, så kan man få en intoxikation alltså en alkoholförgiftning och det kan man dö i.

Ju mera mat det finns i magsäcken och ju mera innehåll det finns i tarmen, desto mera utspäds alkoholen och desto lättare kan kroppen göra sig av med den. Dessutom har alkohol ett ganska högt näringsvärde. Om man förutom vanlig mat också använder mycket alkohol så blir man lätt fet. Ju mera alkohol man har använt under en lång tid desto större är risken att få ett fettlever. Det lagras fett i levern, den börjar fungera sämre och sen kan det gå över till en levercirros och då blir man riktigt sjuk. Det är själva alkoholen som är illa, inte en interaktion med t ex saltsyran i magsäcken. Levern har en viss förmåga att bryta ner alkohol, men att i en större portion som kommer under kortare tid så desto svårare har levern att hinna med.
Alkohol kan också förorsaka en bukspottskörtelsinflammation, pancreatit, som kan leda till döden. Punsch är bättre än snaps för att punschen innehåller mera socker. Då finns sockerreserven med där så att man inte så hastigt blir så full som om man hade druckit bara sprit.