Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Häggbladlöss hotar minska årets spannmålsskörd

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Häggbladlöss hotar i sommar angripa spannmålsodlingar
Bildtext Häggbladlössen är färdiga att flyga vidare till sädesåkrarna

Dåliga nyheter för våra spannmålsodlare, häggbladlöss hotar minska årets skörd av spannmål. Det varnar trädgårdsmästare Gun-Britt Husberg i Lappträsk för.

Häggbladlöss hotar i sommar angripa spannmålsodlingar
Bildtext Flygfärdiga och halvutvecklade bladlöss gömmer sig på undre sidan av häggarnas blad

På en hägg vid hembygdsgården Kycklings i Lappträsk kryllar det av häggbladlöss, färdiga att flyga iväg för att suga ut sina nästa offer, de späda sädesplantorna på åkrarna. Det finns inte bara rikligt av häggbladlöss i Lappträsk. Också på häggar i Borgå har bladlössen förökat sig mycket.

Gun-Britt Husberg förklarar att häggbladlössen förökar sig på undre sidan av häggarnas blad. När de får vingar flyger de vidare till sina följande värdplantor - alla våra olika sädesslag. Där suger de näring från stråna och förökar sig för att på hösten igen flyga tillbaka till häggarna, där de lägger ägg som övervintrar.

Det brukar inte löna sig att bekämpa angreppen av häggbladlöss på spannmålsodlingarna på grund av bekämpningströskeln säger Husberg. Med bekämpningströskel menas att bekämpning av lössen blir för dyr i förhållande till den ökade skörd man kan få tack vare bekämpningen.

Också den bekanta häggspinnmalen lever och mår gott på häggarna i sommar. Häggspinnmalen ger sig ändå inte på våra sädesslag. Den nöjer sig med att äta upp häggens alla blad för att sen spinna in träden i en mumieliknande kokong.

Häggspinnmalar kan snabbt äta upp alla blad på en hägg och förvandla trädet till en inspunnen mumie
Bildtext Häggspinnmalen frossar också i löv från häggarna men går inte på spannmålsodlingarna

Det ser ljust ut i sommar också för en annan mal, rönnbärsmalen. Rönnarna blommar rikligt just nu och det betyder att rönnbärsmalen förhoppningsvis låter rönnens släktingar äppelträden vara i fred. De år då det finns litet rönnbär, brukar nämligen rönnbärsmalen kasta sig över äppelträden i stället.