Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Vi har ett starkt förtroende för polisen, men varför?

Från 2014
Polisbil på uppdrag på natten.
Bild: Yle/Stefan Paavola

I Finland har vi ett starkt förtroende för polisen. Det menar professor i sociologi vid Åbo Akademi Mikko Lagerspetz.

Det hänger ihop med hur vi uppfattar samhället i övrigt, säger Lagerspetz.

- I ett jämlikt och rättvist samhälle litar man på myndigheterna.

Professor Lagerspetz får medhåll av Juha Kääriäinen som är forskare vid Polishögskolan.

Hans uppfattning är att vi i Finland litar på polisen på grund av att vi lever i ett jämlikt samhälle och att det inte finns så stora konflikter mellan befolkningen och polisen, vilket är fallet i många andra länder. I Finland känner vi oss trygga.

En hurudan bild vill man ge av lagens långa arm och hur uppnår man den?

Marko Luotonen är kommunikationschef på Polisstyrelsen och han säger att det förtroende som den finska befolkningen har för polisen bygger på det arbete man utför.

- Handlingarna talar för sig. Dessutom är en viktig del att berätta om arbetet, säger Luotonen.

Vad skulle få förtroendet att lida?

Det första scenariot som forskare Juha Kääriäinen målar upp är sociala ojämlikheter i samhället och framför allt de förväntning som ställs på polisen för att lösa konflikter grupperingar emellan.
Kääriänen sticker inte under stol med att vi redan idag har infekterade förhållanden mellan vissa grupper i samhället och polisen.

Det andra scenariot är en resursfråga. Om polisens arbete, till exempel på landsbygden, blir bristfälligt och polisen inte kommer till undsättning då den behövs så kan förtroendet minska.

- För att inte tala om att de här två scenariona skulle sammanfalla, säger Kääriäinen. Marko Luotonen, kommunikationschef på Polisstyrelsen instämmer. Om polisen inte kan göra sitt jobb, då är vi illa ute.

Påverkar fall som Aarnio hur vi ser på polisen?

Då misstankarna kring polischef Jari Aarnio uppdagades gjordes undersökningar om polisens förtroende.

- Kanske till och med lite överraskande påverkade inte misstankarna kring Aarnio polisens rykte överhuvudtaget, säger Kääriäinen.

Forskare Juha Kääriäinen berättar vidare att om man jämför liknande fall utomlands, så sjunker tron på polisväsendet ofta en aning när fallen är aktuella men förtroende kommer tillbaka efter en tid.

- Men hos oss såg vi inte ens en svacka, säger Kääriäinen.

Ett enskilt fall påverkar inte hur vi uppfattar polisväsendet

För att enskilda fall ska ha en inverkan ska de vara betydligt flera och genom dem vara tecken på stora problem inom förvaltningen.

Kommunikationschef på Polisstyrelsen Marko Luotonen menar ändå att polisen utvärderas enligt hårda kriterier då polisen gjort fel eller inte gjort sitt jobb. Polisen ska vara pålitlig och rättvis. Det är klart att det påverkar hur vi ser på polisen då polisens egna verksamhet ifrågasätts, säger Luotonen.

- Det kommer vi inte undan.

Mer om ämnet på Yle Arenan