Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Med motorcykel runt världen

Från 2014
Uppdaterad 05.06.2014 17:18.
John Nomad åker med sin motorcykel runt jorden.
Bildtext John Nomad åker med sin motorcykel runt jorden.
Bild: yle/Christoffer Westerlund

Det finns kanske en tanke hos en och annan att företa sig en äventyrlig resa någonstans. En som påbörjat en sådan resa är John Nomad, ursprunligen från Kanada.

Radio Vega Västnyland - Spela upp på Arenan

Nästa vecka hoppas John vara på väg till Ryssland. Han ska köra motorcykel genom hela Ryssland ända till Vladivostok, en sträcka på mer än 10 000 kilometer. Resan fortsätter därifrån vidare till Japan, Nord- och Sydamerika och sedan tillbaka till Zambia.

Nomad bor sedan några år i Livingstone Zambia. Motorcykeln, en 1.200 kubikcentimeters Yamaha, köpte han i Namibia, där han inledde sin jordenruntresa.

Vill bygga för föräldralösa barn

John är från Montreal i Kanada men har bor nu alltså i Zambia. Där planerar han tillsammans med andra att bygga upp en idrottsakademi för föräldralösa barn. Det finns kanske 20.000 föräldralösa barn i trakten och det finns få möjlighetert för dem till en bra framtid.

John tror att idrottsakademin kan inverka på tusentals barns och ungas framtid.

Resan ska ge sponsorer

Det John vill med sin jordenruntresa är att skaffa sponsorer för projektet. Det kan vara organisationer och föreningar inom idrott. Fastän projektet bara pågått i ett halvår har man redan lyckat få sponsorer. Projektet har till exempel fått stöd av en stiftelse, som bär Rafael Nadals namn, med utrustning för tennis.

Nu ska John Nomad köra med sin motorcykel genom hela Ryssland och Sibirien. Han tror inte att Ryssland kommer att bjuda på större strapatser än han redan varit med om. Bland annat har han jagats av vilda elefanter i Botswana, tre kilometer genom bushen.

Allt är packat på motorcykeln

Plats finns på motorcykeln för allt han behöver, två tält, sovsäck, köksutrustning, bibliotek och allt annat han behöver, Han har till och med en Quadcopter (en liten fjärrstyrd flygfarkost) med kamera med sig så han kan fotografera olika objekt längs sin färdväg.

Johns fru följde med honom ända till Belgien men resan genom Ryssland gör han ensam. Hela resan räcker uppskattningsvis sexton månader, tror han

Vill du följa Johns resa kan du göra det på www.nomadsportsacademy.com