Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Avgränsningar, rum och möten i Hans Rosenströms konst

Uppdaterad 11.06.2014 09:55.
Hans Rosenström på Helsinki Contemporary sommaren 2014
Bildtext Hans Rosenströms verk på Helsinki Contemporary t.o.m den 6 juli.

Att avgränsa, att skapa möten mellan olika element och att göra besökaren delaktig i verket är något som fascinerar konstnären Hans Rosenström som just nu ställer ut på konstgalleriet Helsinki Contemporary.

För utställningen har Hans Rosenström tagit hela galleriet i besittning och använt befintliga rum, ytor och möbler som utgångspunkt för sina installationer. Galleriets egen infrastruktur har varit utgångspunkten och ingenting utifrån har placerats i de olika rummen.

Hans Rosenström
Bildtext Hans Rosenström på Helsinki Contemporary

På bottenvåningen har Rosenström plockat ner lysrören från taket och sammanställt dem till rektanglar och kvadrater som lyser upp de kala, vita rummen – effekten blir bländande och skoningslös: som att befinna sig på en fabrik eller på ett sjukhus.

För Rosenström var det en utmaning att jobba med rumsligheten och att skapa en spänning i rummet på rummets villkor.

- För mig handlar konstverken i hög grad om avgränsningar, rum och möten, säger Hans Rosenström.

Kontoret som konstupplevelse

En åt gången släpps besökarna in i galleriets kontorsutrymmen där utställningen fortsätter: både mötesrum och galleripersonal blir en del av konstupplevelsen som bl.a. består av ett videoverk där man kan se en 400 år gammal isbit smälta i en varm hand, ett fotografi som visar en igenmurad dörr i den tegelstensvägg (en vägg som besökarna kan se på nedre våningen i galleriet) – är den igenmurade väggen en återvändsgränd, eller symboliserar den en förlorad möjlighet?

I ett kontorsrum finns 3 fåtöljer, ett tomt bord och ett par hörlurar – när man slår sig ner fylls lurarna av en kvinnoröst som förefaller att vara alldeles bakom dig, hennes steg i rummet fyller ditt huvud och för en stund blir du väldigt medveten om din kropp och din plats i rummet.

Hans Rosenströms utställning “Division – and other possibilities” visas på Helsinki Contemporary t.o.m. den 6 juli 2014.

Mer om ämnet på Yle Arenan