Urban järnvägspark tar form i Philadelphia

Hur ska man ta vara på arvet efter den gamla industriperioden? I centrala Philadelphia har över ett årtionde av medborgaraktivism lett till att man nu ska inleda den första fasen i att förvandla en upphöjd öde järnväg till en park.
Skylten på stängslet varnar för olaga intrång. Bakom låset skymtar det vildvuxna gräset som också täcker den gradvis upphöjda infarten till porten. En ung man har slagit sig ner på en sten för att tala ostört i mobiltelefonen, och några andra kommer för att rasta sina hundar.
I gräset skymtar ett gammalt rostigt järnvägsspår, men annars är det svårt att föreställa sig att det här är en del av den järnväg som användes i nästan hundra år, ända fram till 1984.
- Jag tror att många uppskattar att det är så vildvuxet nu. De gillar upplevelsen att vara ovanför staden i ett slags vilt landskap, säger Leah Murphy som i egenskap av ordförande för Friends of the Rail Park är en av drivkrafterna bakom den medborgarrörelse som har jobbat för att förvandla järnvägen till en modern urban park.
En park behövs för de nya invånarna
Det handlar om att ta vara på områdets industriella stil och kombinera det med de nya invånarnas behov. För Philadelphia är inte längre den industristad man en gång var, och nu är det bara själva fabriksbyggnaderna som vittnar om en svunnen tid.
Aktivisterna menar att ett grönområde är speciellt viktigt just här.
- Förutom att invånarna inte har ett offentligt utrymme har de varken bakgårdar, gårdsplaner eller verandor att sitta på. De flesta bor i fabriker som har byggts om till bostäder, så de har inte några egna gröna platser, säger landskapsarkitekten Bryan Hanes som står för planeringen av den första fasen.
Dessutom hoppas man att parken ska föra samman de mycket olika invånare som bor här.
High Line på Manhattan har inspirerat
Aktivisterna erkänner att de har fått inspiration och kanske lite mental draghjälp av High Line som är New Yorks populära järnvägspark. Fast i Philadelphia räknar man inte med att den framtida parken ska bli ett turistmål, utan främst bara tjäna grannskapets invånare.
Trots att den första etappen nu har fått grönt ljus och delvis också pengar av staden och delstaten, så är det ännu mycket arbete som återstår.
- Vi fortsätter att aktivt samla in pengar för den första fasen och försöker få den igång. Vi jobbar också för att förverkliga den resterande cirka 5 km långa sträckan. Vi vill att alla ser de stora möjligheterna med att förvandla också resten av banan till ett grönområde, säger Leah Murphy.