Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sannfinländarna kräver att kommentarer i FT utreds

Från 2014
Uppdaterad 09.06.2014 14:02.
Timo Soini, Riikka Slunga-Poutsalo, Jussi Halla-aho, Sampo Terho
Bildtext Timo Soini, Riikka Slunga-Poutsalo, Jussi Halla-aho, Sampo Terho

Sannfinländarna kräver en utredning av Utrikesministeriet på grund av anonyma kommentarer från en finländsk tjänsteman i tidningen Financial Times. - Det finns ingenting som säger att det här rör utrikesministeriet, säger utrikesminister Erkki Tuomioja.

I tidningen ställde sig tjänstemannen tvivlande till att den konservativa ECR-gruppen i EU-parlamentet skulle vilja ta med Sannfinländarna.

- Jag har mycket svårt att tro att de konservativa ledda av Cameron, som vill främja ett innovativt, öppet och konkurrenskraftigt samhälle, skulle alliera sig med Sannfinländarna. Sannfinländarnas framgångar baserar sig långt på främlingsfientlighet och en bakåtsträvande nostalgi som hör hemma på 1980-talet, sade tjänstemannen till Financial Times.

"Hatskriverier"

Sannfinländarnas partisekreterare Riikka Slunga-Poutsalo skriver i ett pressmeddelande att partiet inte kan godkänna kommentarerna med en axelryckning.

- Vi har bett Utrikesministeriet och minister Erkki Tuomioja reda ut om tjänstemannens kommentarer uppfyller kriterierna för hatskriverier, säger Slunga-Poutsalo i pressmeddelandet.

Utländsk press tolkar kommentarer från ministeriernas tjänstemän som Finlands officiella linje, skriver Slunga-Poutsalo, som kräver att Tuomioja ger sitt svar senast på måndag.

Ingen koppling

Utrikesminister Erkki Tuomioja säger i en kommentar till Yle att han inte kommer att starta en omfattande utredning. Enligt Tuomioja finns det ingenting som kopplar den anonyma tjänstemannen till utrikesministeriet.

- Vi har ingen information. Utgående från artikeln kan jag inte avgöra om det gäller en tjänsteman på utrikesministeriet, det kan bara Financial Times veta.