Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Litet guld på C-kassett

Från 2014
Uppdaterad 29.10.2015 09:43.

Det är alltid litet skrämmande att gå igenom sina gamla prylar. Man vet aldrig vilka dolda hemligheter som kan dyka upp från det förflutna. I det här fallet var det en gammal C-kassett som jag bandade in med låtar från radion för 30 år sedan när jag just hade flyttat hemifrån. Och trots vissa småpinsamheter är det ändå ett rätt intressant tidsdokument över den musik som då spelades i finlandssvensk radio.

Musik är något magiskt. Den kan väcka känslor och minnen till liv som få andra saker i vår värld. Förutom kanske diverse dofter och andra lukter. Ibland behöver jag inte ens höra musiken för att minnena skall vakna till liv. För det räcker med att jag ser på den lilla svarta kassetten och den handskrivna listan över artisterna och låtarna för att jag skall flyga 30 år tillbaka i tiden till min studentlya i den äldsta delen av Studentbyn i Åbo. När jag flyttade dit efter studentexamen för att börja studera språk vid Åbo Akademi hade jag två väskor med mig. I den ena hade jag litet kläder, lakan, handduk och en drös med C-kassetter. I den andra väskan hade jag en stor Sharp-bandspelare som var min trogna följeslagare under min gyllene period som fjunig pubertaliker innan jag köpte min första riktiga stereo.

Bland kassetterna fanns musik med bl.a. Neil Young, Frank Zappa, Pink Floyd, Roger Waters, David Bowie, The Beatles, Eddy Grant, Kojo, Thomas Dolby, Billy Idol, Robert Palmer, Bach och Beethoven. Ja, redan då hade jag en rätt bred musiksmak. Vilket man även kan märka på den här blandkassetten som på något mystiskt vis överlevt till dessa dagar. Och när jag ser på låtlistan minns jag väl hur jag satt på min stol vid det långa skrivbordet vid fönstret och lyssnade på gamla Riksradions få program för pop och rock. Och så satt jag där med fingret ständigt redo på inbandningsknappen ifall det mitt i allt kom en låt jag ville ha. Vilket det emellanåt gjorde.

På den här blandkassetten finns band och artister som Dire Straits, Corey Hart, The Beatles, Madness, Loose Ends, Billy Idol, China Crisis och Paul Simon. Men de låtar jag fortfarande finner mest intressanta idag hittar ni här nedan. Så luta er tillbaka, låt den sköna musiken ljuda och försök föreställa er att ni för en stund är en tonårig Jansson i Åbo som nyligen har flyttat hemifrån och har musiken som värme i det kalla och kala lilla studentrummet. Ah, vilka tider det var! Tror jag. Jag minns inte riktigt. Men jag minns i alla fall musiken. Och det räcker långt.

The Doors / Hyacinth House

Bob Dylan / It Takes A Lot To Laugh, It Takes A Train To Cry

Animal Nightlife / Love Is Just The Great Pretender

Lou Reed / New Sensations

Ramones / Daytime Dilemma

The Screaming Blue Messiahs / I Want Up

Talking Heads / Slippery People

Dan Eskils musikbar