Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Risikko vill sänka inkomstskatten

Från 2014
Uppdaterad 06.06.2014 15:24.
Bild: Yle

Social- och hälsovårdsminister Paula Risikko vill sänka inkomstskatten. Om Risikko blir vald till Samlingspartiets ordförande kommer hon också att ta upp regeringens strukturpaket till diskussion i miniregeringsförhandlingarna.

En tröskelfråga är för Risikko att det i samband med regeringens budgetmangling i augusti ska finnas ett färdigt paket som i högre grad stöder innovationer, forskning och utbildning.

"Det ska löna sig att jobba"

- En åtgärd är att lindra beskattningen av arbete. Det ska löna sig att både jobba och anställa andra, säger Risikko, men det gör det inte i dag. Hur mycket inkomskatten ska sänkas vill inte Risikko ta ställning till i det här skedet. Risikko säger att det också behövs andra åtgärder som stöder tillväxten.

- Det behövs stöd för innovationer, forskning och utbildning, säger hon.

Nej till tvåspråkiga skolor

Risikko hör till dem som stöder den obligatoriska skolsvenskan. Risikko är inte heller en anhängare av tvåspråkiga skolor.

- Men om någon kommun vill skapa gemensam infrastruktur för sina skolor eller dela på utrusning så understöder jag det varmt, säger Risikko.

"Tre hårda kandidater"

Vem som går till final i Samlingspartiets ordförandeval vill Paula Risikko inte uttala sig om. Risikko tävlar om ordförandeposten med näringsminister Jan Vapaavuori och Europaminister Alexander Stubb.

- Det finns tre hårda kandidater, säger Risikko.

Hon vill inte heller svara på frågan om det är en fördel eller nackdel att vara den kvinnliga kandidaten i ordförandekampen.

- Åtminstone har det inte varit något problem för mig, svarar Risikko.

Diskussion om artikeln