Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ville Niinistö: Utbildningspolitiken är misslyckad

Från 2014
Uppdaterad 06.06.2014 15:15.
De grönas ordförande Ville Niinistö på partiets kongress i Jämsä den 6 juni.
Bild: Str / Lehtikuva

Regeringen har misslyckats med sin utbildningspolitik, och nu måste man istället för att spara börja satsa på kvalitet, anser De grönas ordförande Ville Niinistö.

Niinistö lyfte starkt fram utbildningsfrågor i sitt tal på De grönas partikongress i Jämsä på fredagen.

- Världens bästa skola görs inte genom att spara, sa Niinistö.

Nu måste det bli slut på nedskärningarna inom skolväsendet, kräver han. Alla barn borde få samma möjligheter och kommunerna borde nu satsa på att höja kvaliteten och trivseln i skolorna.

Niinistö poängterade också att det är viktigt att universiteten inte inför några terminsavgifter, eftersom det skulle göra utbildningen ojämlik.

Mera pengar till mögelskolor och universiteten

I mini-regeringsförhandlingarna om några veckor tänker Niinistö föreslå att det satsas mera pengar på mögelskolor. Också universiteten borde då få den pott på 50 miljoner euro som regeringen Vanhanen redan lovade.

- Får inte universiteten mera pengar måste flera universitet skära ner på sin personal, och då lider både forskningen och studerandena, säger Niinistö.

I mini-regeringsförhandlingarna anser Niinistö också att ett stödpaket på några 100 miljoner euro för att få igång sysselsättningen är en god idé. Då kunde till exempel satsningar på snabb spårtrafik mellan Åbo och Helsingfors vara ett alternativ för att skapa arbetsplatser. Renoveringar av mögelskolor skulle också ge nya arbetsplatser, anser Niinistö.

Diskussion om artikeln