Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nya Pargas tar form

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Visionsbild över gästhamnen i Pargas.
Bildtext Visionsbild över gästhamnen.

I dag, fredag (6.6.2014), presenterades utvecklingsidéer för Pargas centrum som en grupp arkitekter fram.

I projektet "Ett nytt Pargas!" ska sex områden i centrum av staden planeras om. Det är området kring segelrondellen, Nordea-Axo-kvarteret, gästhamnen, Brankis och torget, Lillholmen samt Kalkberget efter gruvdriften.

Förslagen tog emot med jubel när de presenterades för allmänheten på fredag, berättar Pargas planläggningschef Heidi Saaristo-Levin.

- Nu väntar vi på en aktiv diskussion om förslagen, säger Saaristo-Levin.

Så småningom funderar staden på vilka idéer man kan gå vidare med.

Idéerna är många

Vid området kring Torget, Brankis och sundet föreslås bland annat att torget ska flyttas till parkeringsplatsen utanför Nordea. Skolgatan mellan Sarlingatan och Skräbbölevägen kunde omvandlas till en gårdsgata och området framför Pireus och Brankis kunde bli ett promenadområde.

Vid Nordea-Axo-kvarteret kunde historiskt värdefulla byggnaders fasader lysas under mörka tider. En del hus kunde rivas och nya byggas med affärslokaler på gatuplan och bostäder högre upp. Sundet kunde få restaurang-, hus- och butiksbåtar efter muddring.

Lillholmen planeras till en natur- och kulturö. Till exempel kunde en cafébåt föra besökare från torget till Lillholmen. Eller så kan man hyra cyklar från torget och cykla till Lillholmen. En strandstig skulle byggas runt ön och badstranden få en flytande bastu.

När gruvdriften vid Kalkberget tar slut kunde gruvan bli ett rekreationsområde med badstrand och panoramahus. Segelrondellen ska bättre fungera som ett visitkort för Pargas och ge en bild av vad Pargas har att erbjuda.

Vid gästhamnen planerar man att koppla ihop staden bättre med stranden. Gästhamnen kunde få en ny sandstrand och vid en ny brygga skulle Pargasbornas och gästernas båtar samsas.

Du kan bekanta dig med arkitekternas visioner här.

Arkitekternas besök i Pargas har filmats och kommer att visas på Yle Teema i höst.

Pargas planeras på nytt