Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Venedig sjönk i mutträsket

Från 2014
Uppdaterad 07.06.2014 01:52.
I fjol höstas steg vattnet på St. Markusplatsen med en meter över den normala havsnivån.
Bildtext I fjol höstas steg vattnet på St. Markusplatsen med en meter över den normala havsnivån.
Bild: EPA/ANDREA MEROLA

Venedigs borgmästare och över trettio andra personer är gripna misstänkta för att ha tagit emot mutor för 25 miljoner euro. Vattenbarriärerna i jätteprojektet Moses skulle rädda stadens konstskatter men sänkte i stället Venedig ner i mutträsket.

Projektet är Italiens största offentliga byggprojekt och går löst på 5,5 miljarder euro. De italienska myndigheterna slog till den här veckan med massgripanden efter tre år av förundersökningar.

Stadens borgmästare Giorgio Orsoni, 67, har försatts i husarrest anklagad för olaglig finansiering av politiska partier och för missbruk av allmänna medel.

Projektet inleddes år 2003 av den f.d. guvernören för Venedigregionen, Giancarlo Galan och godkändes av premiärminister Silvio Berlusconi. Galan var Berlusconis kulturminister och hör till de huvudmisstänkta.

Projektet förkortas till MOSE (Modulo Sperimentale Elettromeccanico) och kallas för Moses. Bibeln berättar ju hur vattnet klövs och Moses kunde leda sitt folk torrskodda tvärs igenom havet medan vattnet stod som en vägg på båda sidor.

Modern forskning visar för övrigt att starka ihållande östanvindar kan ha pressat tillbaka vattnet i kustlagunen vid Nilendeltat vilket skapade en torr landsträcka där israeliterna kunde fly undan faraos trupper.

Ingenjörsbragd

I fjol greps redan Giovanni Mazzacurati i spetsen för byggnadskonsortiet som uppför det avancerade systemet med 78 vattenbarriärer vid de tre havsinloppen till Venediglagunen.

De fyra första portarna uppfördes ifjol bl.a. vid infarten vid Lido. De består av stora metallådor där man pressar in tryckluft så att de stiger upp ur havet när havsnivån hotar att stiga för mycket. Det blockerar vattenflödet från havet och hindrar det från att tränga in i lagunen.

De mobila portarna väger 300 ton och är 28 meter breda och vilar på stora staplar av stål och betog på bottnen av havsinloppen.

Lagunportarna är en ingenjörsbragd som har involverat otaliga företag, myndigheter och organisationer. Mutorna har betalts för lukrativa kontrakt för barriärprojektet.

En av åklagarna i fallet, Carlo Nordio, säger att lokala affärsmän och politker hade skapat ett sofistikerat system för att avleda pengar till mutor. Där ingick bl.a. svarta konton i Schweiz och San Marino. Affärsmännen utnyttjade falska räkningar och konsultkontrakt för att komma åt allmänna medel som riktades som mutor till politikerna.

Enligt Nordio behöll politikerna pengarna eller använde dem för att finansiera sina politiska kampanjer.

- De olagliga donationerna är följden av ett brott och de är dokumenterade utom allt rimligt tvivel, säger åklagaren Nordio.

Hotet mot lagunstaden är också ställt utom allt tvivel. Venedig sjönk 28 centimeter under 1900-talet och har dessutom glidit österut. Vid flod ligger delar av staden sedan långa tider under vatten. Tillförseln av grundvatten och metangas runt lagunen bidrar till stadens kamp mot tiden.