Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Djuren är bättre på att skydda sig"

Från 2014
Uppdaterad 06.06.2014 19:20.
Soldat kryper i skogen
Bildtext Naturen har mycket skyddsmekanismer att lära försvarsmakten
Bild: YLE/Maria Helsing

I naturen finns fullt av effektiva exempel på skyddsmetoder som försvarsmakten har inspirerats av genom tiderna. Det är också något som utställningen Skydda Dig på vetenskapscentret Heureka i Helsingfors tar fasta på.

Djuren är riktiga experter på att göra sig osynliga för fienden och använda sig av skyddande skal för att inte bli sårade. Trots att försvaret försöker apa efter naturen enligt bästa förmåga, vinner djurens naturliga skyddsmetoder för det mesta.

- Djuren är bättre på nästan allt. Vi försöker göra likadana saker som djuren, men vi kan till exempel inte ha en lika bra tredimensionell bild som fladdermusen har, säger Mika Hyytiäinen, militärprofessor i Försvarshögskolan.

Utställningen Skydda Dig, som öppnade i veckan, har skapats i samarbete med Försvarsmaktens forskningsanstalt och visar olika försvarsmetoder med exempel ur djurriket.

Besökare kan till exempel ta del av hur militären har utvecklat sitt värmesystem efter kattugglan. I ett spel, som går ut på att förvara sig mot fienden, kan besökare jämföra binas och fladdermusens radar med militärens radar.

Enligt Hyytiäinen är militärens viktigaste inspirationskälla djurens fantastiska förmåga att gömma sig för fienden.

- Flundran är en mästare på att gömma sig, säger han.

Människan har fortfarande mycket att lära sig av naturen. Med utställningen hoppas Hyytiäinen att besökarna lär sig förstå att det inte är så lätt att skydda sig.