Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Duvteatern får årets Antonia-pris

Från 2014
Uppdaterad 09.06.2014 14:26.
Bild: Stefan Bremer

De nominerade för Antonia-priset 2014

1. Teater Viirus i samarbete teater 90°: Där vi en gång flått
Hejdlöst fördomsfri lek med former och influenser. En föreställning som kritiserar exploatering och kvartalskapitalism, och utan tvekan ligger i tiden. Rafflande fysisk teater, med allt från akrobatik till läckra fajter och suck- och harklingsopera.

2. Teater Mars: Troja Mutanens hjärtbesvär
Vardagsrealism som är både komisk och berörande. Fina skådespelarprestationer med roller som görs med hjärta och skärpa.

3. Wasa Teater: John Gabriel Borkman
En för finlandssvenska förhållanden atypisk klassikertolkning med spår av tysk ”infallsteater” i de koreograferade mellanspelen, den överdrivna gestiken och soundtracket.

4. Sirius Teatern: Under
En scen som fantasifullt ändrar skepnad från rejvhåla till mänsklig avstjälpningsplats. Ett ruggigt poem där skådespelarna iscensätter ordens koreografi och livet på samhällets botten.

5. Duvteatern i samarbete med Klockriketeatern: Den brinnande vargen
Nyskriven finlandssvensk poesi i en berörande och vacker föreställning, en hyllning till livet med all dess sorg och glädje. Duvteaterns poesisoaré är en fackla i mörkret.

Duvteatern i samarbete med Klockriketeatern tilldelas årets Antonia-pris för föreställningen Den brinnande vargen.

Juryns motivering lyder:

”...Vi premierar ett fenomen som i år tack vare ett långsiktigt, konsekvent arbete nådde en konstnärlig höjdpunkt. Priset går till en poetisk känslig föreställning som visar att konst verkligen spelar en roll, och som nådde en ovanligt bred publik".

Den brinnande vargen regisserades av Mikaela Hasán och spelades i vintras på Dianascenen i Helsingfors.

Duvteatern består av teaterarbetare med och utan intellektuell funktionsnedsättning. Gruppen har varit verksam i Helsingfors sedan 1999 under ledning av regissören Mikaela Hasán.

Antonia-priset delades ut på Hangö Teaterträff.

Antonia-priset uppmärksammar mod och mångfald

Antonia-priset instiftades 2006 för att uppmärksamma konstnärligt mod och mångfald inom svenskspråkig teater i Finland.

Juryn har bestått av olika yrkesgrupper inom teatervärlden. I år bestod juryn av teaterkritiker: Isabella Rothberg, teaterredaktör på Hufvudstadsbladet, Ann-Christine Snickars, kritiker, Tomas Jansson, kulturredaktör på Yle och Egil Green, kulturredaktör, Borgåbladet.

Priset är uppkallat efter Antonia Ringbom, som var med och grundade Hangö Teaterträff.

Program under Hangö Teaterträff
Hangö Teaterträff