Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Dan Johansson: Skolan bör vara ett svenskt rum

Från 2014
Uppdaterad 09.06.2014 10:19.
Dan Johansson.
Bild: Yle / Daniel Donner

Nej tack till både tvåspråkiga skolor och en permanent klasslärarutbildning i södra Finland. Det säger Dan Johansson, som slutar som ordförande för Finlands Svenska Lärarförbund efter sexton år.

- Jag tillåter mig ha diametralt annan åsikt till Alexander Stubb. Jag anser att Alexander Stubb inte vet vad han säger och han är aningslös. Han pratar utan att ha satt sig in i de här sakerna, säger Johansson.

Nyligen sade Europa- och utrikeshandelsminister Alexander Stubb (Saml) att det är "helt sjukt" att den finska och den svenska skolan i Finland separeras till två olika institutioner. Den åsikten ger Dan Johansson inte mycket för. Enligt honom riskerar man att urholka den finlandssvenska identiteten om svenskspråkiga skolor blir tvåspråkiga.

Dan Johansson

Ålder: 59
Bor: Karis
Familj: Singel
Senast lästa bok: Deckaren Rymmaren av Thomas Bodström
Styrka som lärare: "Jag är lugn och ganska bestämd"

- Folk tror att man genom att blanda alltihop, päron och äpplen, får en jättefin kompott. Det är inte alls så, för man måste bevara skolan som ett svenskt rum.

Däremot ställer sig Johansson positiv till att det skapas nordiska skolor med ett starkt svenskt - och ett finskt - inslag. Men enligt honom är det inte de svenskspråkiga skolorna som ska ändras, utan i så fall de finskspråkiga.

Inte i pension

Det var förra veckan som Finlands Svenska Lärarförbund (FSL) fick en ny ordförande. Esbobon Christer Holmlund ersätter Johansson från och med den första augusti. Johansson har fungerat som ordförande för lärarfacket redan i sexton år.

- En organisation som Lärarförbundet kan inte ha en och samma person i ledningen hur länge som helst. Det måste alltid komma nytt blod in. Det finns också de som tycker att jag redan nu suttit för länge.

Tycker du själv att du har suttit för länge?

- Nej, jag tycker inte själv att jag suttit för länge, för det är ett fantastiskt fint arbete det här. Framför allt får man träffa många fina människor, och det är människorna som är det absolut intressantaste i det hela, säger Johansson.

59-årige Johansson går inte i pension ännu, utan säger sig ha "några uppdrag" på gång. Tidigare har han varit lokalpolitiker i dåvarande Karis stad, och att återvända till politiken utesluter han inte. Före ordförandeposten i FSL var han modersmålslärare i Karis.

ÅA ska ha ansvaret

Förutom tvåspråkiga skolor är en klasslärarutbildning på svenska i södra Finland en utbildningsfråga som debatterats flitigt på sistone.

- Det är svårt att behöriga lärare till södra Finland, och speciellt Mellannyland, men det beror inte på skolorna och inte på utbildningen, säger Johansson.

Han påminner om att det i själva verket finns tillräckligt många behöriga lärare också i södern, men att många lärare sadlar om efter en tid som lärare och gör någonting helt annat. Därför borde myndigheterna satsa på att höja lärarlönerna där behovet är störst och vara bättre på att erbjuda lärarbostäder.

Dan Johansson och Lärarförbundet ställer sig "frågande" till planerna som Helsingfors universitet när på att starta en klasslärarutbildning i Helsingfors. Ska det utbildas klasslärare ska det endast ske på tillfällig basis, och Åbo Akademi ska ha huvudansvaret, säger Johansson.

Slut på att vara åsiktsautomat

Dan Johansson gör nu sin sista egentliga vecka på jobbet, eftersom sommarsemestern kallar på fredag. Till sin efterföljare Christer Holmlund ger han rådet att alltid ställa upp för medierna, och säga det man vill få sagt oberoende av frågan. Jobbet är också sådant att man lätt kan bli provocerad.

Av vem då?

- Av vem som helst, det kan vara myndigheter som har hittat på någonting alldeles gräsligt fantastiskt påfund. Eller så träffar man så många personer och så finns det olika stridande viljor.

Vad kommer du att sakna i jobbet?

- Alla människor.

- Det får jag ju nu finna mig i att jag tycker och tänker lika mycket som tidigare men ingen är längre intresserad av vad Dan Johansson tycker. För det har man inte varit tidigare heller, man har bara varit intresserad av vad förbundsordföranden för Finlands Svenska Lärarförbund tycker.

Daniel Donner

Diskussion om artikeln