Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Forskare: Tobaksbolagen redo att satsa på cannabis

Från 2014
Man tänder en cannabiscigarett.

Tobaksbolagen är redo att satsa på cannabis i fall den bli laglig. Samtidigt har inställningen till cannabis blivit mildare, vilket sätter press på myndigheterna, säger forskarna.

De stora amerikanska tobaksbolagen har sedan 1960-talet följt diskussionen om cannabis, och också idkat egen hemlig forskning. De är också intresserade av att börja producera cannabis, visar färsk forskning som bland annat Helsingfors universitet har varit med om att göra.

Forskningen baserar sig på över 80 miljoner sidor material, som har blivit offentligt i samband med rättsprocesser mot tobaksbolagen.

Cannabis borde regleras på samma sätt som tobak, om den blir laglig, och myndigheterna måste vara förberedda, säger forskarna.

Forskningen publiceras i tidskriften Milbank Quarterly.

Sätter press på Finland

En av dem som har varit med om att göra forskningen är Heikki Hiilamo, som är professor i socialpolitik vid Helsingfors unviersitet.

Enligt Hiilamo kommer tobaksbolagen att försöka ta över cannabismarknaden i fall cannabis legaliseras mera allmänt.

I USA har delstaterna Colorado och Washington legaliserat cannabis och enligt Hiilamo ökar trycket på Finland att göra det samma.

Inställningen till cannabis har blivit mildare i Finland de senaste åren och spartrycket inom den offentliga sektorn ökar också pressen.

- Folk anser att myndigheterna borde hålla på med viktigare saker än att jaga folk som använder eller odlar cannabis, säger Hiilamo.