Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Teatime bygger broar

Från 2014
Uppdaterad 09.06.2014 12:19.
Shaima Majeed, Ritva Mertaniemi och Anas Ashfaq dricker te tillsammans
Bildtext Shaima Majeed, Ritva Mertaniemi och Anas Ashfaq dricker te tillsammans.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Utlänningar bjuder på te i sina hem åt finländare som de aldrig träffat förut. Det är tanken bakom projektet Teatime som nu startats i Vasa.

Anas Ashfaq är en av hjärnorna bakom projektet. Han såg en reklamfilm på nätet om samma projekt i Oslo. Ashfaq kommer från Pakistan och har studerat i Vasa de senaste fyra åren.

- Alla jag pratat med har tyckt om idén. Vi har kontakt några personer att vara värdar för att få igång projektet. De var genast med på noterna.

Teatime bygger broar

5:15

Bjuder in till sitt hem

Shaima Majeed är en av de första värdarna att bjuda in finländare för en kopp te. Den här morgonen gästas hon av Ritva Mertaniemi. Majeed har även hon bott i Vasa de senaste fyra åren. Nu håller hon på med sin doktorsavhandling samtidigt som hon arbetar vid Apollo med mjukvara.

- Det är ett fint projekt för att få folk att träffas. Det här kommer att skapa en kontakt mellan mig och Ritva. Först välkomnar jag henne till mitt hem som redan det är ett tecken på tillit. Att jag bjuder in er får er att känna er välkomna och vi kan skapa en relation och bestämma att träffas igen.

Ritva Mertaniemi tycker att det är lite pirrigt att kliva in i någon annans hem på det här viset men idén är fantastisk tycker hon.

- Vi har ändå förutfattade meningar om varandra men genom konkreta möten lär vi känna varandra och ser att vi är väldigt lika sist och slutligen.

Mertaniemi vill rekommendera det varmt åt alla att gå med.

Inget bäst före datum

När projektet startades fanns inga fastslagna datum för när teatime-träffar ska ske.

- Det är ett pågående projekt och vem som helst får komma med. Om någon vill bjuda in eller besöka någon kan vi ordna det, säger Ashfaq.

Du behöver inte gå vart som helst. I anmälningsblanketten fyller du i hur många ni är som vill gå, när ni har möjligt och om ni vill gå till en familj. Många fler alternativ finns.

- Du behöver inte vara rädd och det är ingen dejtingverksamhet. Det är ett enkelt koncept för att lära känna varandra, säger Ashfaq.

Teatimes webbplats finns information om projektet och där finns också anmälningsblanketten.