Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Livstidsdomar för mordet på Politkovskaja

Från 2014
Uppdaterad 09.06.2014 12:21.
De dömda i rätten.
Bild: EPA/MAXIM SHIPENKOV

En domstol i Moskva meddelade på måndagen att två av de män som dömts för mordet på den ryska journalisten Anna Politkovskaja, döms till livstids fängelse. Det är fortfarande oklart vem som beordrade mordet.

I maj befanns tre tjetjenska bröder, deras farbror och en polis skyldiga till mordet på Politkovskaja. Politkovskaja sköts ihjäl i trappuppgången till sitt bostadshus i Moskva år 2006.

Enligt domstolen var det en av de tre tjetjenska bröderna, Rustam Machmudov, som höll i mordvapnet.

Machmudov och hans farbror fick livstidsdomar. Farbrodern, Lom-Ali Gaitukajev, ska ha planerat hur mordet skulle genomföras rent praktiskt. De övriga tre männen dömdes till fängelsedomar på mellan 12 och 20 år.

Det är fortfarande oklart vem som beordrade mordet på Politkovskaja. Många anser att det är just den frågan som är den intressantaste.

Journalisten Anna Politkovskaja
Bild: EPA

Anna Politkovskaja skrev både kritiska artiklar och böcker om hur Kreml hanterade krisen i Tjetjenien. Det har spekulerats i att kretsen kring Rysslands president Vladimir Putin eller delrepubliken Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov kan ha beställt mordet på Politkovskaja.

Diskussion om artikeln