Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

De indiska kvinnorna är dubbelt utsatta

Uppdaterad 10.06.2014 11:13.
Kvinnor i Indien demonstrerar mot kvinnovåld
Bildtext I Indien har en stor och viktig förändring skett, folket har börjat prata och medierna börjat skriva om våldtäkterna.

I Indien våldtas en kvinna varje halvtimme, det säger de indiska kvinnoorganisationerna. Men överfallen är inte fler än tidigare utan på senare tid har man också i Indien börjat prata om våldtäkterna och media har börjat skriva mer om fallen.

Programmet är inte längre tillgängligt
Myteriet: Måndagspodden 090614
Myteriet: Måndagspodden 090614 - Spela upp på Arenan

För någon vecka sedan skakades världen av ett till grymt våldtäktsfall i Norra Indien. Tre män har erkänt att de gängvåldtagit och mördat två tonårsflickor. Flickorna hittades hängda från ett mangoträd. Den grymma händelsen har än en gång kastat ljus på det utbredda sexuella våldet i landet.

Samhället under förändring

Sabina Bergholm är ordförande för organisationen I-Aid som jobbar med slumbarn och fattiga kvinnor i Indien.

Sabina Bergholm
Bildtext Det är på inga vis farligare för en kvinna att röra sig i Indien än i vilket annat europeiskt land som helt påpekar Sabina Bergholm som jobbar med organisationen I-Aid.

– Det är inte frågan om att det begås fler våldtäkter i Indien utan snarare att media har fått nys om det och det har börjat skrivas mer om det. Men i Indien har också en stor och viktig förändring skett, folket har börjat prata om våldtäkterna och de indiska medierna har börjat skriva om fallen. I kombination med att de västerländska medierna lyfter upp dessa fall så får hela omvärlden veta mer.

Kastsystemet finns fortfarande kvar

I Indien sker det överlag mycket våld mot människor som är av lägre kast eller som är kastlösa. Kastsystem som inte officiellt borde finnas är nämligen fortfarande vardag för de flesta. Kvinnans ställning är därtill dålig på grund av de traditionella rollerna som finns samhället.

– Är du kvinna och av lägsta kast eller kastlös är du offer för våld, nästan helt utesluten ur samhället och du har inga mänskliga rättigheter. Du har inte rätt att rösta, du har inget ID-kort och så vidare. Kvinnor i Indien blir dubbelt utsatta och diskrimineras helt enkelt på alla fronter. Det avspeglas i våldet kvinnorna blir utsatta för.

Men Indien genomgår en stadig förändring. I dagens Indien har de som tillhör medelklassen och de som är utbildade gjort slag i saken och vägrar låta dessa övergrepp ske. Det är speciellt unga kvinnor som inte mer låter sig tystas ner.

– De accepterar helt enkelt inte det fruktansvärda våldet som riktas mot deras kön länge och därför skriver också indiska medier om det. Och sedan plockar också våra medier upp det.

Dålig image för landet

Indien vill därtill visa upp för resten av världen, och speciellt väst, att de inte är ett u-land. De vill ha fler investerare och fler turister, detta våld är dåligt för Indiens image, säger Sabina och medger att det är en ganska krass bild av verkligheten.

Det är på inga vis farligare för en kvinna att röra sig i Indien än i vilket annat europeiskt land som helt påpekar Sabina.

– Jag har bott där ensam och jag reser dit två gånger i året och då reser jag alltid ensam. Jag upplever att det är ett land som är säkert att resa i. Dels för att man ligger utanför deras kastsystem och de indiska männen har svårt att förhålla sig till västerländska kvinnor annars också. Man ser redan så annorlunda ut och polisen tänker också på landets image och ser till att kvinnorna är skyddade.

Sabina tror att en förändring kommer att ske i landet tack vare mer utbildning och så småningom genom ett fungerande civilsamhälle där alla respekteras lika mycket oberoende av kön eller samhällsskikt. Men det är indierna själva som måste stå för förändringen, omvärlden kan inte tvinga fram den.

Mer om ämnet på Yle Arenan