Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Karleby gör sig av med skolor och rådgivningar

Från 2014
Uppdaterad 09.06.2014 17:01.
Rödsö skola.
Bildtext Rödsö skola i Karleby
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Karleby stad ska göra sig av med ungefär 150 byggnader. Bland annat skolbyggander, rådgivningar och byagårdar finns med på en lista över fastigheter som ska säljas eller rivas.

Karleby fastighetsstrategi

Programmet är inte längre tillgängligt

I kväll (måndag) tar stadsstyrelsen ställning till Karlebys nya fastighetsstrategi. Enligt den ska staden bland annat göra sig av med skolfastigheterna på Kyrkbacken, i Rödsö och Vittsar.

- Det som kommer att väcka mest diskussion är väl byagårdarna och skolorna, säger stadsstyrelsens ordförande Veikko Laitila (C).

Dåliga byggnader jämfört med andra städer

Målet med strategin är att minska kvadratmetrarna och spara pengar. I dag äger Karleby nästan 500 olika byggnader och lokaler.

- Fastighetsmassan är stor och i dåligt skick. Det här är en viktig del av stadens anpassningsprogram för ekonomin, säger Laitila.

Efter Helsingfors är Karleby den stad i Finland som har störst renoveringsbehov i sina fastigheter. Karleby borde sätta 200 euro per kvadratmeter på sina fastigheter för att få dem i skick. I Vasa är motsvarande siffra kring 100 euro.

Bygga nytt eller stänga skolor?

I fastighetsstrategin talar man bara om fastigheter, och strategin säger inget om vad som ska hända med till exempel skolorna som verkar i dem. Men också det kommer att klarna inom det här året.

- Ska man bygga nytt eller centralisera? Alternativen bereds nu inom skolsektorn och de kommer i snabb takt till beslut, säger Laitila.

Två rådgivningar kvar

Redan tidigare är det klart att antalet rådgivningar skärs ner från sju till två. De som blir kvar är den nya rådgivningen i Storby och en rådgivning i anslutning till huvudhälsocentralen på Mariegatan.

Föreningshusen som ska bort är bland annat Wisska gården i Kaustar och Knifsund gamla skola i Öja.

Fastighetsstrategin sträcker sig till år 2030. Då stadsstyrelsen godkänner den kommer tekniska verket att ta över processen med att riva eller sälja fastigheterna.