Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Internationella skivnyheter i Amadeus

Från 2014
Uppdaterad 11.06.2014 11:38.
Paavo Berglund (1929-2012)
Bildtext Ikonen Paavo Berglunds inspelningar gavs ut på nytt.
Bild: Seppo Sarkkinen

En ofullbordad opera, ett samlingspaket med en dirigentstorhet, lyriskt fagottspel och Beethoven som bäst. Ett knippe internationella skivnyheter som kan vara värda att ha med sig i sommarens hängmatta. Dessutom färska nyheter från Welsh National Opera samt några aktuella, skandinaviska Mozart-nyheter. Detta i veckans Amadeus.

ICON – Paavo Berglund

Amadeus: Klassisk musik av varierande slag varvat med skivtips och notiser

Programmet är inte längre tillgängligt

Det är rubriken på ett förnämt samlingspaket med 13 nyutgivna skivor med Paavo Berglund och hans år med Bournemouth Symphony Orchestra. Berglund verkade som chefsdirigent för orkestern åren 1972-79 och nu har Warner Classics gett ut till och med ett par kompakta boxar med inspelningar Berglund gjort med BSO under den här tiden och också senare när han gästade orkestern. Även andra förträffliga inspelningar Berglund gjort med andra kända orkestrar finns med på de olika samlingsskivorna.

Det är skandinavisk musik på den här samlingen som gäller. Musik av Jean Sibelius är ju en självklarhet. Här är det total magi som gäller. Berglund spelade in bl a Lemminkäinen-sviten år 1982 med just BSO. Den här sviten kom ju till efter Sibelius operakris, om man nu kan kalla perioden efter hans försök med opera så.

En fenomenal sommarbox

Sibelius hade tänkt sig göra en opera men det projekt kom liksom av sig efter att hans skisser och idéer fått ett något kyligt mottagande. Han hade visst tänkt sig en opera med titeln Båtens skapelse och handlingen hade han föreställt sig ungefär så här: den unge Väinämöinen ser Mångudinnan på blodröd aftonhimmel och blir kär i henne. Mångudinnan lovar att hon skall bli Väinös hustru, om Väinö sjunger ihop en båt utav spindelns delar. I den andra scenen försöker Väinö förgäves sjunga ihop båten. Han saknar ursprungsorden för båten. I den tredje scenen går Väinö till Tuonela (Dödsriket) för att be om orden och i slutscenen färdas Väinö på sjön med sin nya båt och sjunger om sin kärlek. Himlen blir röd, Mångudinnan uppenbarar sig och de älskande får varandra.

Sibelius arbetade i flere repriser på det här projeket men det ville sig liksom inte. Materialet använde han sig dock av senare och det blev så småningom Lemminkäinen-sviten med fyra delar, Lemminkäinen och jungfruarna, Tuonelas svan, Lemminkäinen i Tuonela och Lemminkäinen drager hemåt. Hela Lemminkäinen-sviten finns förstås med i den här utmärkta samlingsboxen med Paavo Berglund och Bournemouth Symphony Orchestra. En fenomenal sommarbox.

Mer nordiskt

En annan nordisk kompositör som inte heller hade särdeles stor framgång med sitt operakomponerande var Edvard Grieg. Sommaren 1873 arbetade Grieg på något som han vill skulle bli en norsk nationalopera om kungen Olav Trygvason. Han hade dock rätt stora svårigheter att komma överens med texförfattaren och så småningom tappade Grieg intresset för hela operaprojektet. Synd. Kvar blev bara knappa 40 minuter musik uppdelad på tre scener. Nu finns denna musik, Olav Trygvason op. 50, dokumenterad av en väl tilltagen arsenal artister, eller vad säjs om namn som Yngve Söberg, Helhe Rönning, Magne Fremmerlid, Marianne E. Andersen, Nina Gavrok, Malmö symfoniorkester, Malmö operakör och operaorkester under ledning av Bjarte Engeset. Skivan finns utgiven på bolaget Naxos.

Den lyriska fagotten

Det här är rubriken på Per Hannisdals nya skiva. Han är en virtuos fagottist och på den här proffsigt och stiligt sammanställda skivan imponeras man av det oerhört fina samspelet med pianisten Vebjörn Anvik. Dom tar liksom ut svängarna så där lämpligt och presenterar ett välavvägt, fritt musicerande som för det mesta känns väldigt naturligt, om än ytterst välkontrollerat och avsiktligt. Skivan innehåller musik av bl a Paul Hindemith, Dutilleux, Edward Elgar, Alexandre Tansman och Johan Kvandal.

Mozart så in i Norden

En intressant nyhet för alla vänner av Mozarts operor. Den franska dirigenten Marc Minkowski har nämligen skrivit kontrakt med Drottningsholms Slottsteater för att iscensätta några Mozartoperor de kommande åren. Figaros bröllop får premiär i augusti 2015, Don Giovanni görs år 2016 och år 2017 sätter man upp Cosi fan tutte. Marc Minkowski är specialiserad på fransk barockmusik men har också gjort mycket Mozart och är sedan år 2013 konstnärlig ledare för Mozartwoche i Salzburg. Så nu har vi en hel del Mozartgodis att se fram emot på Drottningholm de kommande åren.

Sist men inte minst

Musik av Ludwig van Beethoven. San Fransisco Symphony Orchestra har på en ny skiva gjort Beethovens Sorgekantat till minnet av den bortgångne kejsaren Josef II och Beethovens andra symfoni. Kantaten är en fröjd för örat, trots de något nedstämda omständigheterna den komponerats för. Beethoven fick aldrig höra den under sin livstid. Han skrev den i början av sin karriär och det råder en viss oklarhet i hur starkt han egentligen engagerade sig i det här uppdraget. Kanske han egentligen bara ville visa vad han gick för och uppvisa sin kompositörstalang. Vem vet. Musiken är dock väldigt sund, har ett stort innehåll och är stundtals även rätt målande och beskrivande.

Inspelningen är gjord live och alla medverkanden gör en strålande insats. Artister på den här förtjänstfulla skivan är San Fransisco symfoniorkester och kör under ledning av Michael Tilson Thomas, solister är Sally Matthews, Tamara Mumford, Barry Banks och Andrew Foster-Williams.

Allt detta i Amadeus tisdag 10 juni 2014. Programvärd Håkan Wikman.

Mer om ämnet på Yle Arenan